Δοκιμάζουμε το νέο Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 

Η δεύτερη νεότητα 

Δοκιμάζουμε το νέο Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 

Το Opel Crossland αποτελούσε το πρώτο δείγμα της συνεργασίας της εταιρείας με τον όμιλο PSA. Μια πρωτοποριακή κίνηση αν σκεφτούμε ότι αρκετά χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε ο όμιλος Stallantis που περιλαμβάνει όχι μόνο τις δυο μάρκες αλλά πολλές περισσότερες.

Η Opel επιμένει στους θερμικούς κινητήρες και η έκδοση που θα δοκιμάσουμε είναι η Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto. Από ότι καταλαβαίνετε μιλάμε για τον βενζινοκινητήρα ο οποίος είναι κοινός με άλλα μοντέλα του ομίλου, αποδεδειγμένα αξιόπιστος και ιδιαίτερα αποδοτικός.Τα προσόντα αυτά παρά τα χρονάκια που έχει προσφέρουν στο Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto μια δεύτερη νεότητα.  


Ακολουθώντας τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της Opel το Crossland «φοράει» την χαρακτηριστική μάσκα «Opel Vizor» διατηρώντας την ίδια στιγμή την ίδια «κορμοστασιά» στο αμάξωμα . Μιλάμε για την ενιαία μαύρη μάσκα που ενσωματώνει και τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Adaptive full-LED.

O προφυλακτήρας επίσης είναι ανασχεδιασμένος με νέους αεραγωγούς ενώ η ασημί ποδιά στο κάτω μέρος ενισχύει τον off road χαρακτήρα του crossover.

Κοιτώντας το πίσω μέρος  της οροφής σου δίνει την εντύπωση ότι «αιωρείται» έχοντας ανάγλυφο σχήμα που παραπέμπει στην τεχνοτροπία του Adam.


Στο πίσω μέρος υπάρχει μια μαύρη φάσα η οποία ενώνει τα σκουρόχρωμα φωτιστικά σώματα προσδίδοντας οπτικά μεγαλύτερο πλάτος. Εδώ να τονίσουμε ότι έφυγε το Χ από το πίσω μέρος και παραμένει μόνο το όνομα Crossland. Το Crossland όσον αφορά τις διαστάσεις έχει μήκος 4.217× πλάτος 1765 × ύψος 1.605 χλστ.με μεταξόνιο 2.604 χλστ.με το καθαρό βάρος να αγγίζει τα 1.259 κιλά.


Στοι εσωτερικό όπου η ποιότητα κατασκευής είναι σε υψηλά επίιπεδα, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το Pure Panel. Πρόκειται για την οδηγοκεντρική οθόνη αφής 8 ιντσών με το σύστημα ψυχαγωγίας Radio 4.0 IntelliLink που προσφέρει πλήρη συνδεσιμότητα μέσω bluetooth, Apple CarPlay ή Android Auto.

Ο χειρισμός της είναι απλός ενώ μας άρεσε η επιλογή των ξεχωριστών μπουτόν για τις βασικές λειτουργίες ηλεκτρονικών συστημάτων μεταξύ των οποίων και η κάμερα οπισθοπορείας.

Η ομπρέλλα ασφαλείας του Opel Crossland μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης, με αυτόματο φρενάρισμα,σύστημα ειδοποίησης παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας και σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου.

Η πανοραμική οροφή του Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 
Ενδιαφέρον στοιχείο άνεσης και ευχρτίοστησης ήταν και η μεγάλη πανοραμική οροφή με το ηλεκτρικά συρόμενο σκιάδιο. Οι χώροι για τους επιβάτες είναι άνετοι ενώ τα εργονομικά καθίσματα AGR για τον οδηγό και το συνοδηγό, είναι πιστοποιημένα από τον φορέα Aktion Gesunder Rücken e.V.

Το πίσω κάθισμα του Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 

Με μια μικρή χρέωση της τάξης των 397 ευρώ διατίθεται το έξτρα Versatility Pack.το οποίο περιλαμβάνει το αναδιπλούμενο,διαιρούμενο 40:60 και συρόμενο κατά 15 εκατοστά πίσω κάθισμα.

Το πορτμπαγκάζ του Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 

Έτσι έχεις ην δυνατότητα  να αυξομειώνεις ανάλογα τον χώρο επιβατών και αποσκευών από τα 410 έως 520 λίτρα. 

Ο κινητήρας του Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 
Το επίσης ενδιαφέρον κομμάτι του αυτοκινήτου αφορά τον υπερτροφοδοτούμενο τρικύλινδρο,  βενζινοκινητήρα 1.2 PureTech 130 AT6. Το δεύτερο συνθετικό του ονόματος ΑΤ6 αφορά το αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων με την δυνατότητα αλλαγών για πιο ενεργή συμμετχοή μέσω των paddles πίσω από το τιμόνι.

Ο πίνακας οργάνων του Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 

Το μηχανικό σύνολο αποδίδει 130 ίππους στιος 5500 σ.α.λ, με την ροπή στρέψης των 250 Nm να εμφανίζεται στις 1750 σ.α.λ.  Από τυα πρώτα χιλιόμετρα σε ανοιχτό δρόμο αλλά και σε δρόμο με συνεχείς στροφές είδαμε ότι το μοτέρ  αυτό «κουμπώνει  γάντι» με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Δοκιμάζουμε το Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto Ο κινητήρας δείχνει μεγάλη προθυμία να ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες ανεβάζοντας στροφές και επιταχύνοντας με γοργοιύς ρυθμούς το αμάξωμα των 1200+ κιλών.Ειδικά στο πρόγραμμα Sport όλα γίνονται πιο άμεσα με τις ταχύτητες να πέφτουν στον σωστό χρόνο με kickdown για ανέβασμα στροφών τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 10,2 δευτερόλεπτα.

Στον ανοιχτό δρόμο η βελόνα του ταχύμετρου πλησιάζει τα 200 χλμ./ώρα. Όλα αυτά με την μέση κατανάλωση καυσίμου να μμην ξεπερνά τα 7,5 λίτρα ανά 100 χλμ. Η τιμή αυτή βέβαια μειώνεται αισθητά και μπορεί να κατέβει στα 6 λίτρα με «συμμαζεμένο» το δεξί πόδι.Την ίδια στιγμή ο θόρυβος από το τρικύλινδρο σύνολο δεν εχοχλεί οδήγό και επιβάτες. Εκπομπές CO2: 142 γρμ./χλμ.

Το κιβώτιο ταχυτήτων του  Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 
Στον δρόμο τώρα σε σχέση με την πρώτη γενιά το ανανεωμένο  Opel Crossland 1.2T 130PS ΑT6 έχει βελτιωθεί ουσιαστικά
.Τοποθετήθηκε  νέος ενδιάμεσος άξονας κολώνας τιμονιου. Η αίσθηση που είχαμε από το σύστημα διεύθυνσης είναι καλύτερη προσφέροντας και μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτέλεση των εντολών μας. Τα  νέα ελατήρια και αμορτισέρ στην ανάρτηση με τα γόνατα McPherson και ημιάκαμπο άξονα πίσω σε συνδυασμό με το ενισχυμένο πλαίσιο προσφέρει ασφαλή οδική συμπεριφορά .

Δοκιμάζουμε το Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 

Οι κλίσεις στις στροφές παρά το αυξημένο ύψος είναι μειωμένες  με τις αναρτήσεις να φιλτράρουν ικανοποιητικά τις εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος. Τα φρένα με αεριζόμενους δίσκους μπροστά και δίσκους πίσω αποδείχθηκαν δυνατά ακόμη και μετά από αρκετή καταπόνηση.

Δοκιμάζουμε το Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 
Το αυξημένο ύψος σε προτρέπει να κινηθείς και σε εκτός ασφάλτου διαδρομές, σε χωματόδρομους αρκεί βέβαια να μην το ποαρακάνεις καθώς δεν υπάρχει τετρακίνηση.Η προαιρετική  ύπαρξη του συστήματος IntelliGrip με τις λειτουργίες Normal, Snow, Mud, Sand και ESP Off, και το σύστημα κατάβασης σου επιτρέπει να ...ξεθαρρέψεις στη συνέχεια.

Δοκιμάζουμε το Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto 
Το Opel Crossland 1.2 Turbo 130 PS Auto με τα προσόντα του πάιζει στα ίσια τον ανταγωνισμό. Έχει πλούσιο εξοπλισμό ,άνετους χώρους, μοτέρ ιδιαίτερα αποδοτικό ενώ για να το αποκτήσετε χρειάζεστε από 24.900 ευρώ για την έκδοση «Family  Edition».     

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top