Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Opel Crossland 1.2T 130PS MT6

Το νέο πρόσωπο και τα νέα προσόντα  

Opel Crossland 1.2T 130PS MT6 δοκιμή

Δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα χέρια των σχεδιαστών το Crossland που έχει καταγράψει μια ενδιαφέρουσα πορεία στις πωλήσεις. Χωρίς να αλλάξουν εντελώς το μοντέλο έκαναν διορθωτικές κινήσεις σε σημείο που κάποιος να νομίζει ότι μιλάμε για τη νέα γενιά.

Όπως άλλωστε έγινε με το Grandland. Και εδώ αφαιρέθηκε το γράμμα X από την ονομασία ενώ μεταφέρθηκε το Crossland στην μέση της πόρτας του πόρτμπαγκάζ.


Όμως η μεγάλη αλλαγή έγινε στο μπροστινό μέρος όπου για μια ακόμη φορά υιοθετήθηκε το νέο πρόσωπο της εταιρείας. Μιλάμε για την εννιαία μαύρη μάσκα που ενσωματώνει και τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Adaptive full-LED και έχει την κωδική ονομασία Opel Vizor.

Την ίδια στιγμή και ο προφυλακτήρας έχει ανασχεδιαστεί με νέους αεραγωγούς και την ασημί ποδιά στο κάτω μέρος να ενισχύει τον  χαρακτήρα του Crossover. Κοιτώντας από το πλάι δεν μπορείς να μην σταθείς στο πίσω μέρος της οροφής που μοιάζει να αιωρείται με το ανάγλυφο σχήμα που θυμίζει την τεχνοτροπία του Adam.

Στο πίσω μέρος η μαύρη φάσα ενώνει τα σκουρόχρωμα φωτιστικά σώματα ενώ υπάρχει και εδώ η ασημί ποδιά όπως και μπροστά για τον ίδιο λόγο. Στην έκδοση GS Line υπάρχουν 17άρες αλουμινίου (215/50 R17), μαύρη οροφή και κόκκινη «υπογραφή» στα φωτιστικά σώματα .

Το ανανεωμένο Crossland έχει διαστάσεις 4.217×1.825×1.605 χλστ. και μεταξόνιο 2.604 χλστ.με το βάρος να αγγίζει τα 1.259 κιλά.


Περνώντας στο νεανικό εσωτερικό με τις όμορφες κόκκινες επενδύσεις σε ταμπλό και πόρτες βλέπεις ότι πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το Pure Panel.

Περιλαμβάνει και την οδηγοκεντρική οθόνη αφής 8 ιντσών με το σύστημα Radio 4.0 IntelliLink που πιτρέπει συνδεσιμότητα μέσω bluetooth, Apple CarPlay ή Android Auto με το smartphone.Ο χειρισμός της είναι ιδιαίτερα απλός ενώ υπάρχουν και ξεχωριστά μπουτόν για τις βασικές λειτουργίες ηλεκτρονικών συστημάτων.

Η ποιότητα κατασκευής είναι σε υψηλά επίιπεδα ενώ και το επίπεδο εξοπλισμού σε ασφάλεια και άνεση είναι επίσης πλούσιο.

Η ομπρέλλα ασφαλείας μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σύστημα  προειδοποίηση σύγκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα,σύστημα ειδοποίησης παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, και σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου.

Οι χώροι για τους επιβάτες είναι καλοί με την άνεση να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο χάρη στα εργονομικά καθίσματα AGR για τον οδηγό και το συνοδηγό, με τις ημιδερμάτινες επενδύσεις, τα οποία είναι πιστοποιημένα από τον φορέα Aktion Gesunder Rücken e.V.

Στην πράξη τα καθίσματα τύπου μπάκετ με τοος όμορφους χρωματισμούς , διαθέτουν μερικές ηλεκτρικές ρυθμίσεις ώς προς το ύψος ενώ προσφέρουν εξαιρετική στήριξη και αφήνουν ξεκούραστο οδηγό και τους υπόλοιπους επιβάτες ακόμη και μετά από πολύωρα ταξίδια. 

Ο χώρος αποσκευών έχει διαθέσιμα 410 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω διαρούμενων συρόμενων καθισμάτων σε ποσοστό 40/60 φτάνει στα 1.255 λίτρα. Εδώ να τονίσουμε ότι μπορείς να σύρεις τα πίσω καθίσματα κατά 150 mm, αυξάνοντας παράλληλα τον χώρο αποσκευών από τα 410 έως 520 λίτρα. 


Ένα από τα δυνατά σημεία του Opel Crossland είναι ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας των 1,2 λίτρων με γαλλική υπογραφή του ομίλου PSA με απόδοση 130 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. Συνεργάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων με τις 6 σχέσεις που μεταφέρει την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.

Το μοτέρ αν και τρικύλινδρο είναι  πολιτισμένο στην λειτουργία του και σπιρτόζικο καθώς πιάνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 9,9 δευτερόλεπτα με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 201 χλμ./ώρα. Το υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ μπορεί να αρέσκεται στις υψηλές στροφές,«τραβάει» όμως καλά και από χαμηλά με την ροπή στρέψης των 230 Nm να εμφανίζεται από τις 1750 σ.α.λ.

Όσον αφορά την μέση κατανάλωση καυσίμου μπορέσαμε να πλησιάσουμε τα 6,5 λίτρα που δίνει η Opel αλλά σε κανονικές συνθήκες οδήγησης η τιμή κυμάνθηκε στα 7 με 7,5 λίτρα. Εκπομπές CO2 (gr/km): 130 γρμ./χλμ.


Στον δρόμο τώρα σε σχέση με την πρώτη γενιά το Opel Crossland 1.2T 130PS MT6 είναι σαφώς πιο βλετιωμένο από πριν. Εδώ έβαλαν το χεράκι τους οι μηχανικοί με ουσιαστικές αλλαγές. Έτσι τοποθέτησαν νέο ενδιάμεσο άξονα κολώνας τιμονιού ο οποίος από ότι είδαμε προσφέρει καλύτερη αίσθηση αλλά ακια ακρίβεια στην εκτέλεση των εντολών μας τόσο στις ευθεία όσο και στις καμπές του δρόμου.

Επιπλέον έβαλαν νέα ελατήρια και αμορτισέρ στην ανάρτηση η οποια διαθέτει γόνατα McPherson και ημιάκαμπο άξονα πίσω. Σε συνδυασμό με το πλαίσο το Opel Crossland το αυτοκίνητο προσφέρει ασφαλή οδική συμπεριφορά με μειωμένες κλίσεις στις στροφές παρά το αυξημένο ύψος ενώ οι αναρτήσεις φιλτράρουν ικανοποιητικά τις εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος.


Τα φρένα με αεριζόμενους δίσκους μπροστά και δίσκους πίσω αποδείχθηκαν δυνατά ακόμη και μετά από μεγάλη καταπόνηση. Κινηθήκαμε και σε χωματόδρομους λόγω αυξημένης απόστασης από το έδαφος, με προσοχή καθώς απουσιάζει η τετρακίνηση ενώ η ύπαρξη του συστήματος IntelliGrip με τις λειτουργίες Normal, Snow, Mud, Sand και ESP Off, και το σύστημα κατάβασης σου επιτρέπει να ...ξεθαρρέψεις στη συνέχεια.

H απόσταση των 170 χιλιοστών  από το έδαφος, το  μαζεμένο μεταξόνιο, οι κοντοί πρόβολοι και η επιλογή Sud μέσω του περιστροφικού διακόπτη στην βάση της κονσόλας μας επέτρεψε να παίξουμε λιγάκι στην παραλία ,να επιλέξουμε σκληρή άμμο και χωρίς βέβαια να το παρακάνουμε καθώς δεν θέλεις πολύ για να κολλήσεις.   


Τελικά η ανανέωση στο Opel Crossland κρίνεται πετυχημένη. Το γερμανικό μοντέλο διαθέτει σύγχρονη εμφάνιση , πολύ καλό εξοπλισμό, κυβικά που δεν...ενοχλούν, επιδόσεις και τιμή 25450 ευρώ.    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top