Δοκιμάζουμε το Kia XCeed 1.5 T-GDi 160 PS 48V Hybrid

Έχει το πακέτο που συμφέρει

Kia XCeed 1.5 T-GDi 160 PS iMT 48V Hybrid δοκιμή

Η Kia  είναι μαζί  με την «αδελφή»  Hyundai δυο εταιρείες οι οποίες μας εκπλήσουν με ταα νέα  μοντέλα του παρουσιάζουν. Η πρώτη μάλιστα με το XCeed μπήκε στον κόσμο των crossover, δυναμικά αλλά  και...οικονομικά. Ακολουθώντας και αυτή τις επιταγές της εποχής, πριμοδότησε το μοντέλο της με ένα ήπια υβριδικό σύστημα, το οποίο σε συνδυασμό με τον νέο τετρακύλινδρο τούρμπο 1.500αρη βενζινοκινητήρα προσφέρει επιδόσεις, μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και πλούσιο εξοπλισμό.  


Εξωτερικά δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδέψεις το  Kia XCeed  με κάποιο άλλο μοντέλο. Στο μπροστινό μέρος ξεχωρίζουν τα φωτιστικά σώματα, με την αιχμηρή σχεδίαση. Οι ακμές που διατρέχουν το αμάξωμα και η επικλινής οροφή, δίνουν τον απαραίτητο δυναμισμό που πρέπει να έχει ένα crossover.

Υπάρχουν επιπλεόν οι απαραίτητες προστατευτικές ποδιές περιμετρικά του αμαξώματος, με τα «φιλετάκια» αλουμινίου τις  όμορφες χρωμιωμένες ράγες οροφής, τις 18άρες εντυπωσιακές ζάντες αλουμινίου ενώ στο πίσω μέρος ξεχωρίζυν τα μακρόστενα κομψά φωτιστικά σώματα. Οι διπλές φιγουράτες απολήξεις της εξάμισης συμπληρώνουν την σπορ εικόνα. Στην off road εμφάνιση συνηγορεί και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 174-184 χιλιοστά, ανάλογφα με το μέγεθος των ζαντών. 


Περνώντας στο εσωτερικό αντιλαμβάνεσαι αμέσως την ιδιαίτερα προσεγμένη ποιότητα κατασκευής με τα αφρώδη υλικά σε ολόκληρο το ταμπλό με τις ραφές. Την παράσταση «κλέβει» ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών. Σε αυτόν τα γραφικά αλλάζουν ανάλογα με ποιο από τα τρία προγράμματα οδήγησης θα επιλέξετε.

Μιλάμε για τα Eco, Normal, Sport . Η τεχνολογία είναι εμφανέστατη και με την κεντρικά τοποθετημένη,δεύτερη οθόνη αφής multimedia των 10,25 ιντσών με την πλούσια πληροφόρηση και τα υψηλά επίπεδα συνδεσιμότητας. Υπάρχουν διαθέσιμες οι υπηρεσίες Kia On-Board οι οποίες δίνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ενώ  η νέα εφαρμογή UVO διευκολύνει το  On-line navigation με αναζήτηση θέσης στάθμευσης. 


Όσον αφορά τους χώρους είναι γενναιόδωροι για τους επιβάτες,Υπάρχουν πολλές θήκες για τα μικροαντικείμενα ενώ ικανοποιητική είναι και η τιμή για το πορτμπαγκάζ με τα 380 λίτρα χωρητικότητας. Οι συμβατικές εκδόσεις έχουν χωρητικότητα στο πόρτμπαγκάζ 426 λίτρα αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με υβριδική έκδοση οπότε έπρεπε να ««βολευτούν» και οι μπαταρίες.

Η τιμή αυτή βέβαια ανεβαίνει στα 1378 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων με τα δύο ασύμμετρα τμήματα. Όσον αφορά τις διαστάσεις το μήκος είναι 4.395 χλστ. το πλάτος 1.826 χλστ. και το ύψος 1.483 χλστ. Βάρος 1.439 κιλά.

Όπως Είπαμε και στην αρχή του άρθρου το  Kia XCeed ξεχωρίζει και για τον πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό. Έτσι πέρα από τις γνωστές ηλεκτρικές ευκολίες, υπάρχει ασύρματη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρικό άνοιγμα της πόρτας του χώρου αποσκευών, σύστημα εισόδου και λειτουργίας του κινητήρα χωρίς κλειδί και ηλεκτρικοί θερμαινόμενοι καθρέφτες .

Το πακέτο συμπληρώνει η κάμερα οπισθοπορείας με αισθητήρες στάθμευσης και ο αυτόματος διζωνικός κλιματισμός.

Το πακέτο ασφαλείας υπό το γενικό τίτλο Drive Wise περιλαμβάνει μεταξύ άλλων cruise control, σύστημα προειδοποίησης απόσπασης προσοχής οδηγού,υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα, σύστημα προειδοποίησης  σύγκρουσης, με αυτόματο φρενάρισμα και το ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας. 


Ουσιαστικά όμως τα νέα «κρύβονται» στην «καρδιά» του Kia XCeed 1.5 T-GDi 160 PS 48V Hybrid. Από την ανάλυση των κωδικών της ονομασίας καταλαβαίνουμε την υπάρξη του ήπιου υβριδικού συστήματος, το οποίο βοηθά τον θερμικό κινητήρα.


Ο υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας Smartstream των 1,5 λίτρων T-GDi διαθέτει την πιο σύγχρονη τεχνολογία που έχει στο «οπλοστάσιο» της η Κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία. Ξεχωρίζει το σύστημα CVVD το οποίο  μεταβάλλει τη διάρκεια των βαλβίδων με αποτέλεσμα να υπάρχει συνδυασμός υψηλής ισχύος  με οικονομία και μειωμένους  ρύπους. Υπάρχει ακόμη και νέο κύκλωμα ανακύκλωσης καυσαερίων χαμηλής πίεσης.Το μοτέρ συνεργάζεται με το χειροκίνητο κιβώτιο iMT με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συμπλέκτη ο οποίος ενεργοποιείται με ηλεκτρομοτέρ.

Το μοτέρ συνδυάζεται με το ήπιο  υβριδικό σύστημα 48V με μπαταρία 0,44 kWh. Ο μικρός ηλεκτρικός κινητήρας υποβοηθά στις περιπτώσεις λειτουργίας υπό πλήρες φορτίο και την στιγμή που επιταχύνετε από στάση αλλά και την ώρα που κινείστε..Ο ηλεκτρικός κινητήρας τροφοδοτείται με ενέργεια από μια μπαταρία ιόντων λιθίου Λειτουργεί και αντίστροφα καθώς κατά την διάρκεια της επιβράδυνσης ή την ώρα που πατάτε το φρένο, ανατροφοδοτεί την μπαταρία με ρεύμα.Το κύκλωμα μεταφοράς ενέργειας 48V, λειτουργεί ανεξάρτητα από αυτό της χαμηλής τάσης 12V που τροφοδοτεί τα υπόλοιπα ηλεκτρικά κυκλώματα.


Η δύναμη των 160 ίππων στις 5.500 σ.α.λ. και η ροπή των 253 Nm/1.500-3.500 σ.α.λ. μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω του 6τάχυτου μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων. Στο πάτημα του γκαζιού ο κινητήρας εμφανίζεται  πολιτισμένος και γραμμικός στην λειτουργία του. Οι στροφές ανεβαίνουν χωρίς ξεσπάσματα  ή κενά. Με επιλεγμένη την 6η σχέση , την μέση ταχύτητα στα 130-140 χλμ./ώρα και το στροφόμετρο στις 2500 σ.α.λ. χαρήκαμε  ένα χαλαρό ταξίδι στην εθνική οδό με τους συνεπιβάτες να συνηγορούν στην άποψη μας. Στην επιλογή του προγράμματος Sport τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 9 δευτερόλεπτα με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 209 χλμ./ώρα.


Να τονίσουμε ότι κατά την διάρκεια της οδήγησης δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε πότε συνεργαζόταν ο βενζινοκινητήρας με τον ηλεκτροκινητήρα. Ουσιαστικά το αντιληφθήκαμε βλέποντας την μειωμένη κατανάλωση καυσίμου η οποία κατά την διάρκεια της δοκιμής μας χωρίς να σκεθτούμε πόσο βαθιά πατούσαμε το δεξί πεντάλ , δεν ξεπέρασε τα 7,5 -8  λίτρα ανά 100 χλμ.Στην τιμή συνηγορούσε και η δυνατότητα   λειτουργίας coasting -sailing που απέμπλεξε τον κινητήρα αυτόματα από τη μετάδοση  Εκπομπές CO2 134 γρμ./χλμ. (WLTP)


Πάμε τώρα στο τομέα της οδικής συμπεριφοράς, Το Kia Xceed 1,5 T-GDi 160 PS iMT 48V Hybrid  διαθέτει ανάρτηση με γόνατα MacPherson μπροστά  και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, επιλογή που λειτουργεί προς  όφελος  της  άνεσης αλλά και του ιδανικού ελέγχου του αμαξώματος.

Το τιμόνι μας έδινε πολύ καλή πληροφόρηση και σε κάθε ελιγμό μας το αυτοκίνητο ακολουθούσε πιστά την πορεία που του χαράσαμε, στρίβοντας με σιγουριά. Ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες ένοιωθες ότι το αυτοκίνητο πατούσε σταθεράκαθώς δεν υπήρχαν περίεργες πλεύσεις παρά το αυξημένο ύψος από το οδόστρωμα.


Το στιβαρό αμάξωμα έκανε αισθητή την παρουσία του όταν βγήκαμε εκτός οδσστρώματος και κινηθήκαμε σε χωματόδρομους. Το αυξημένο ύψος από το έδαφος μας έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε πάνω από σχετικά ακαοτράχαλα μονοπάτια με τα πλαστικά προστατευτικά που βρίοσκονται περθιμετρικά να αποοτελούν ασπίδα για να αποφευχθούν οι «μικροτραυματισμοί» στο αμάξωμα. Όσο για τα φρένα αποδείχθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά ακόμη και μετά από συχνή χρήση. 

Kia XCeed 1.5 T-GDi 160 PS iMT 48V Hybrid λοιπόν ένα αυτοκίνητο που δεν έχει να ζηλέψει τους ανταγωνιστές Ευρωπαίους και Ιάπωνες. Με πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, οικονομικό στην κατανάλωση και 7χρόνια εργοστασιακή εγγύηση που αποδεικνύει και την αξιοπιστία της μάρκας το ήπια υβριδικό Kia XCeed μπορεί να γίνει δικό σας με 22890 ευρώ για την βασική έκδοση. Με 26.290 ευρώ παίρνετε την πλουσιότατη Titanium . Με επιβάρυνση στην τιμή 1600 ευρώ μπορείτε να έχετε και το 7άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με τις 7 σχέσεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top