Γιατί είναι τόσο ξεχωριστό το DS3 Crossback -Μια διαφορετική δοκιμή 

Πολυτέλεια και τεχνολογία

DS 3 Crossback 1,5 BlueDHi EAT 8 με 130 ίπποι δοκιμή

Είχαμε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να οδηγήσουμε το νέο DS3 Crossback, αυτή την φορά όμως την έκδοση 1,5 BlueDHi με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. "Ωραίο αυτοκίνητο" μου είπε ένας συνάδελφος όταν το είδε.Όταν μάλιστα πέρασε στο εσωτερικό εντυπωσιάστηκε ακόμη περισσότερο. Αυτή την φορά δεν θα αναλύσουμε τόσο πολύ τις οδηγικές αρετές του μοντέλου οι οποίες ούτως ή άλλως καλύπτουν και τον πιο... ανήσυχο αλλά και τον πιο ...οικονόμο οδηγό. Την ιδέα της διαφορετικής ανάλυσης του DS3  Crossback μας την έδωσε άλλη συνάδελφος που μίλησε για φινέτσα αλλά και για υψηλή...ραπτική.  

Οι Γάλλοι μας έδωσαν την ευκαιρία με την σειρά DS να γευτούμε την πολυτέλεια, τα ακριβά δέρματα ,τον πλουσιότατο εξοπλισμό που δεν συναντάς σε αυτή την κατηγορία. Έτσι χωρίς να σπαταλήσετε ποσό που είναι απαγορευτικό μπορείτε να το αποκτήσετε και να κλείσετε ...πονηρά το μάτι σε όποιον οδηγεί αυτοκίνητο που η αξία του αγγίζει εξαψήφιο νούμερο.Το DS 3 Crossback αποτελεί ένα "κόσμημα" πάνω σε 4 τροχούς.    

    
Μιλάμε δηλαδή για τον "μικρό αριστοκράτη " DS3 Crossback που "πατάει' πάνω στην πλατφόρμα CMP του ομίλου η οποία αν και είναι ελαφρύτερη κατά 15 κιλά είναι πιο άκαμπτη σε ποσοστό 30% προσφέροντας την μεγαλύτερη ασφάλεια . Αμάξωμα που κάθε άλλο παρά αδιάφορο αφήνει ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό. Το αμάξωμα αν και σταματημένο μοιάζει να κινείται και αυτό οφείλεται στις δυναμικές γραμμές που διατρέχουν όλο το αμάξωμα.

Οι καμπύλες που διατρέχουν το αμάξωμα, το ελκυστικό πρόσωπο με την μεγάλη μάσκα DS WINGS που φέρει λεπτομέρειες diamond grille  και  τα  ξεχωριστά φωτιστικά σώματα, τεχνολογίας MATRIX LED VISION, ο φουσκωμένος προφυλακτήρας με τις λεπτές κάθετα τοποθετημένες  διακοσμητικές φωτιστικές λωρίδες led συνθέτουν ένα σύνολο άκρως εντυπωσιακό.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα στενόμακρα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας led τα οποία ενώνονται με μια χρωμιωμένη λωρίδα.Πατάς το κλειδί και ....ξεπηδούν  οι κρυφές χειρολαβές οι οποίες σε προ(σ)καλούν να περάσεις στο εσωτερικό. Ιδαίτερη πινελιά στην σχεδίαση αποτελούν οι ανασηκωμένοι "ώμοι" στις πίσω πόρτες.


Σαν και αυτό ...κανένα, Η χλιδή και η τεχνολογία κάνουν έντονη την παρουσία τους στο εσωτερικό του ...παλατιού όπου βασιλεύει ο θυρεός του ...ρόμβου.Οι νικελένιοι διακόπτες που θυμίζουν ...διαμάντια κυριαρχούν στο ποιοτικότατο εσωτερικό με το δέρμα να κυριαρχεί σε καθίσματα πόρτες ακόμη και σε ταμπλό.Οι επιβάτες έχουν ανέσεις μέσα σε ένα αμάξωμα που έχει μήκος 4.12μ., πλάτος 1.79μ ύψος 1.52μ και μεταξόνιο 2.56μ. Στον χώρο αποσκευών υπάρχουν διαθέσιμα από 350 έως και 1050 λίτρα αποθηκευτικού χώρου με την πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Ανάλογα την έκδοση εμφανίζεται και η πλήρης δουλειά των καλύτερων τεχνιτών της βιομηχανίας της DS Automobiles, με τη δημιουργικότητα και την πρωτοποριακή σκέψη των σχεδιαστών και μηχανικών .Ξεχωρίζουμε την τεχνική αφής "Pearl".Τεχνική που χρησιμοποιείται στην υψηλή ραπτική - Haute Couture από διακεκριμένους μόδιστρους.

Η εντυπωσιακή τεχνική ραφής "Pearl" είναι εμπνευσμένη από το σχήμα των μαργαριταριών. Η σχεδιαστική ολοκλήρωσή και η εν κατακλείδι αποτύπωσή της από τους σχεδιαστές της DS Automobiles στις δερμάτινες επιφάνειες, διήρκησε 5 χρόνια.


Τεχνοτροπία Guilloché «Clous de Paris»
Οι τεχνίτες  εμπνεύστηκαν από την πολυτελή ορολογοποιία με το μοτίβο «Clous de Paris». Η τεχνοτροπία Guilloché, δημιουργήθηκε κατά τον 16ο αιώνα.Η διακόσμηση Guilloché είναι πολύ γνωστή και έχει συγκεκριμένα ονόματα. Η πιο γνωστή είναι η Guilloché "Clous de Paris“ που περιλαμβάνει χαρακτική που μοιάζει με διαδοχή καρφιών και είναι ένα από τα γνωστά μοτίβα που χρησιμοποιούνται στην πολυτελή ωρολογοποιία.


Γαλλική Υψηλή Ραπτική. Η κορυφαία τεχνογνωσία των τεχνιτών βασίζεται στην πολυετή εμπειρία τους, μέσα από την ειδική επεξεργασία δερμάτων που εφαρμόζεται στην Haute Couture.Ανα΄λογα λοιπόν με την έκδοση μπορείτε να μεταφέρετε την υψηλή ραπτική στο εσωτερικό του DS3 Crossback.


 Όμως δεν ειναι μόνο η πολυτέλεια αλλά και η τεχνολογία που "φωνάζει" με τον ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων μεγέθους 7 ιντσών με τις διαφορετικές επιλογές προβολής γραφικών μέσω του σχετικού διακόπτη στο πολυλειτουργικό flat bottom τιμόνι. Η τεχνολογία δεν σταματά εδώ .

Συνεχίζει με την  δεύτερη κεντρική οθόνη μεγέθους 10.3 ιντσών του συστήματος πολυμέσων και συνδεσιμότητας, του navigation  και της κάμερας οπισθοπορείας με την περιμετρική προβολή.Ο χειρισμός της γίνεται και μέσω των διακοπτών αφής που βρίσκονται σε σειρά ακριβώς κάτω από την οθόνη,

Το μενού που διαθέτει η οθόνη είναι απλό .Το DS3 Crossback διαθέτει όλες τις λειτουργίες συνδεσιμότητας με δυο θύρες USB και ηχοσύστημα...μεγάρου μουσικής.
ΟΙ Γαλλοι δεν επαναπαύτηκαν στο στυλ και η φινέτσα. Πριμοδότησαν το DS3 Crossback με πρωτόγνωρο επίπεδο εξοπλισμού. Αερόσακοι οδηγού, συνοδηγού, πλαϊνοί και οροφής, ESP με ESR, ABS με EBD , σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος ,Hill Assist,ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, ενεργοποίηση alarm σε περίπτωση απότομης επιβράδυνσης, αναδυόμενες χειρολαβές ,ηλεκτρικές ρυθμίσεις για όλες τις λειτουργίες και για τα θερμαινόμενα καθίσματα, αυτόματη  λειτουργία προβολέων, αυτόματος κλιματισμός, ασύρματη φόρτιση κινητού τηλεφώνου,διακόπτες αφής , αυτόματος ηλεκτρονικός κλιματισμός.


Η εκκίνση γίνεται με το πάτημα του πολυτελούς μπουτόν της μίζας που ξενίζει με την θέση του στην μέση της κεντρικής κονσόλας. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας είχε στην "καρδιά" του τον υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο BlueDHi πετρελαιοκινητήρα των 1,5 λίτρων . Το μοτέρ  παίρνει "ζωή" και αρχίζει να ξεδιπλώνει τις αρετές με ...ησυχία χάρη στην προσεγμένη ηχομόνωση.Πολύτιμος συμπαραστάτης το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με τις 8 σχέσεις που αξιοποιεί τα 130 άλογα στις  3300 σ.α.λ.  με την ροπή στρέψης των 300 Nm εμφανίζεται στις 1750 σ.α.λ.

   
Η  επιτάχυνση 0-100χλμ./ώρα  έρχεται σε 9,9 δευτερόλεπτα  με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 195 χλμ/ώρα . Στα συν και  η  συγκρατημένη- παρά την νευρική οδήγηση -  μέση κατανάλωση των 6-7 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.( Εκπομπές CO2 σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις : 126 γρ/χλμ.)


Στον δρόμο το DS3 Crossback είναι ένα στιβαρό αυτοκίνητο με το  τιμόνι να προσφέρει πολύ καλή πληροφόρηση και αίσθηση με την ανάρτηση να είναι κυρίως  ρυθμισμένη στην  άνεση. Στην γρήγορη οδήγηση και στην επιλογή του spor προγράμματος οδήγησης όπου όλα "ζωντανεύουν" το DS3 Crossback σε παροτρύνει να το κινήσεις σε υψηλές ταχύτητες με μειωμένες κλίσεις στις στροφές παρά το αυξημένο ύψος με τα  δυνατά φρένα και το πλήθος των ηλεκτρονικών βοηθημάτων να διορθώνουν το όποιο λάθος σου.Για τους πιο ανήσυχους υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών με τα κομψά paddlies που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Για να το αποκτήσετε1,5 BlueDHi με τους 130 ίππους και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με τις 8 σχέσεις ,χρειάζεστε 27580 ευρώ για ένα μοντέλο με εντυπωσιακή πολυτέλεια,  έντονη προσωπικότητα και πριμοδότημένο με πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top