Εσείς χωρίσατε στις 8 Ιανουαρίου;

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Επίσημη "Ημέρα Διαζυγίων" στη Βρετανία - Επέρχεται μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των ζευγαριών να περάσουν "γλυκά Χριστούγεννα"

Θα σας φανεί περίεργο… αλλά τα διαζύγια και οι χωρισμοί έχουν κι αυτά την ημερομηνία τους. Την ημερομηνία λήξης τους για την ακρίβεια. Και είναι μια συγκεκριμένη. Η 8η του Γενάρη. (Τώρα... δύο μέρες πριν, δύο μέρες μετά, δεν έχει και πολλή σημασία).

Η 8η Ιανουαρίου λοιπόν έχει οριστεί - λένε - ως «Ημέρα Διαζυγίου». Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Independent”, μάλιστα, εξηγεί ότι πολλά ζευγάρια βάζουν τέλος στον γάμο τους, ακριβώς μετά την περίοδο των εορτών - τουλάχιστον στη Βρετανία - μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του ζευγαριού να περάσει μαζί «γλυκά» Χριστούγεννα.

Εδώ που τα λέμε, αυτό δεν είναι τόσο παράλογο. Την περίοδο των εορτών, ή ακόμη και των καλοκαιρινών διακοπών, γίνεται μια προσπάθεια από τα ζευγάρια να βρουν χρόνο μαζί, να περάσουν καλά, να «αγαπηθούν» ξανά. Όταν η προσπάθεια αυτή δεν έχει αποτέλεσμα, όταν τελικά όλα δείχνουν ότι η σχέση αυτή δεν προχωράει, όταν ο ένας δεν είναι ευχαριστημένος με το έτερον του ήμισυ ή και οι δύο μαζί από τον άλλο αντίστοιχα, τότε επέρχεται μία «συναισθηματική κόπωση», ένα «αδιέξοδο», που οδηγεί συνήθως σε χωρισμό.

Σίγουρα βέβαια, δεν είναι ότι τα προβλήματα στη σχέση ενός ζευγαριού προκύπτουν μετά τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν προβλήματα πολύ καιρό πριν και ίσως βγαίνουν στην επιφάνεια μετά τις γιορτές…

Αλήθεια, εσείς έχετε χωρίσει ποτέ στις 8 Ιανουαρίου ή κοντά σε αυτήν την ημερομηνία; Δικαίως η ημερομηνία έχει οριστεί ως «Ημέρα Διαζυγίου»;

Να σας πω τη δική μου αλήθεια, βρίσκω ένα point στην 8η Ιανουαρίου. Υπάρχει μια λογική εξήγηση, δηλαδή, ότι στατιστικά τον Ιανουάριο περισσότερα ζευγάρια μπορεί να καταλήξουν σε χωρισμό. Βέβαια, διαφωνώ με τα διαζύγια. Δε μου αρέσουν. Δε συμφωνώ να παντρεύονται δυο άνθρωποι και να χωρίζουν. Η σχέση του ζευγαριού και δη στον έγγαμο βίο χρειάζεται αέναη προσπάθεια… και από τους δύο. Επίσης, πριν προχωρήσει σε γάμο ένα ζευγάρι, θα πρέπει να είναι πολύ σίγουροι και οι δύο για το βήμα αυτό και κυρίως για τον σύντροφο που επιλέγουν να κάνουν οικογένεια, για αυτόν/ήν που επιλέγουν ως «σύντροφο ζωής».

Στις σχέσεις, βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί οι χωρισμοί να έρχονται «πιο εύκολα» τον Ιανουάριο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, τα προβλήματα υποβόσκουν. Και σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται προσπάθεια. Το ζήτημα είναι… προσπάθεια, μέχρι ποιο σημείο; Πόσο πρέπει να προσπαθούμε για μία σχέση; Γιατί να μην κυλάνε τα πράγματα και λίγο από μόνα τους;

Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Διαμορφωνόμαστε από το παρελθόν μας. Αλλάζουμε. Φοβόμαστε. Έχουμε αξίες, προτεραιότητες, «θέλω», όνειρα για τη ζωή μας. Ίσως οι απαντήσεις λοιπόν να είναι μέσα μας.

Κάποια πράγματα θέλουν προσπάθεια στη ζωή, κάποια άλλα όμως έρχονται αβίαστα…

Η επιλογή δική σας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top