Ακόμα και τις δαπάνες για το φαγητό τους μείωσαν οι Έλληνες λόγω της κρίσης!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για το αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας.

Η δαπάνη για τρόφιμα σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση συρρικνώθηκε κατά το 1/3!  Συγκεκριμένα,  το διάστημα 2009- 2014 η ετήσια κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε κατά μέσον όρο στο 29,4%.

Εντυπωσιακό είναι μάλιστα πως δεν ήταν μόνο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που μείωσαν κατά 30,8% τις δαπάνες για τρόφιμα, αλλά και οι υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες που περιόρισαν την αγορά τροφίμων κατά 32,3%.

Η εικόνα δεν βελτιώθηκε ούτε τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων, σύμφωνα με τα οποία τους δύο πρώτους μήνες του 2017 οι Έλληνες περιόρισαν τη δαπάνη σε δύο βασικά είδη διατροφής, το ψωμί σε ποσοστό 5% και για το γάλα κατά 7%, κάτι που αντανακλά τη συμπίεση που έχει υποστεί το διαθέσιμο εισόδημα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία,  ο  καθαρός πλούτος  των πολιτών που περιλαμβάνει ακίνητα και καταθέσεις μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης κατά 40%, το εισόδημα μειώθηκε κατά 26%, ενώ σημαντικά περιορίστηκαν και οι αποταμιεύσεις.  

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top