Ευκαιρία αλλά με γραφειοκρατικά εμπόδια ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τις οφειλές

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη των επαγγελματιών και επιχειρηματιών

Mια μεγάλη ευκαιρία για να τακτοποιήσουν τις  oφειλές τους εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες δινει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός,  που φτάνει έως και τις 120 δόσεις.

Μόνο που οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ειναι πολλές και προβληματίζουν τους ενδιαφερόμενους που θα πρέπει να περάσουν στην κυριολεξία απο "σαράντα κύματα".

 «Χρωστάω αρκετές χιλιάδες ευρώ απο το 2012 και θέλω να τακτοποιηθώ. Αλλά  με τόσα που ζητάνε όμως πως να το καταφέρω; Μας οδηγεί σε αποχή και μένα και πολλούς άλλους συναδέλφους μου, αν  και περίμενα ειλικρινά μια τέτοια ευκαιρία, εδώ και αρκετά χρόνια»   δηλώνει ο Αλέξανδρος Σταμάτης, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας γυναικείων υποδημάτων. Ο κ. Σταμάτης είναι ένας απο τους χιλιάδες επιχειρηματίες που περίμενε με αγωνία τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την τακτοποίηση δηλαδή των οφειλών του προς το Δημόσιο, αλλά προβληματίζεται απο τις προϋποθέσεις που τίθενται για να μπει σε αυτόν».

Ένας άλλος έμπορος δείχνει στην κάμερα του Star τα χαρτιά με τις οφειλές  και δηλώνει:   «Μας ζητάνε τόσα πράγματα ενώ εγώ περιμένω πώς και πώς να ξεκινήσει η διαδικασία αφού κινδυνεύω ανά πάσα στιγμή όπως και χιλιάδες συνάδελφοι μου».  

Οι προϋποθέσεις για να ενταχθείτε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό   

Προσέξτε λοιπόν τι θα πρέπει να καταθέσετε όσοι ενδιαφέρεστε,  αφού χρειάζεται εκτός των άλλων:

-Πλήρης αποτίμηση  της αξίας του ακινήτου  που θα πρέπει να αποτυπώνεται έκθεση εκτιμητή ακινήτου εάν δεν μπορείτε θα ληφθέν υπόψη η αντικειμενική άξια που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

-Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση ειναι να υπάρχει μια κερδοφόρα χρήση την  τελευταία τριετία.

-Ακόμα πρέπει  να διασφαλίζεται η μελλοντική αποπληρωμή των δόσεων και να υπάρχει σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Οι οφειλές που εντάσσονται στη διαδικασία αφορούν τα χρέη στο Δημόσιο,  τις τράπεζες και τους ΟΤΑ για ποσά πάνω απο 20.000 ευρώ και μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, όπως προαναφέρθηκε, αλλά κάθε μια απο αυτές δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 50 ευρώ.

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να λύσει άμεσα τον Γόρδιο Δεσμό των αιτήσεων και να δώσει μια πιο απλουστευμένη λύση προς όφελος εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρηματιών» τονίζει  στο Star o φοροτεχνικός Πέτρος Μπογράκος.  

Παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα, ένεση ρευστότητας χαρακτηρίζουν πάντως  την ρύθμιση χιλιάδες επαγγελματίες. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top