Δεύτερη ευκαιρία σε όσους «ξέχασαν» ή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα για τα οχήματα που διαθέτουν έδωσε η κυβέρνηση με το πάγωμα του προστίμου των 250 ευρώ μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Ωστόσο, το αλαλούμ και τα λάθη στις διασταυρώσεις έγιναν η αιτία να έχουν λάβει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι έλαβαν ειδοποιητήρια από λάθος του Δημοσίου.

Παράλληλα, αρκετοί πλήρωσαν το πρόστιμο που τώρα όμως πάγωσε…

Τι πρέπει να γνωρίζετε

1. Όσοι δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους και έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 14 Ιουλίου 2017, χωρίς να καταβάλλουν το πρόστιμο των 250 ευρώ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και αμέσως μετά θα μπορούν να ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι υπόχρεοι πρέπει να ανανεώνουν τα συμβόλαια «πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι».

2. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του οχήματός τους. Συγκεκριμένα, από 15/7 και μετά το παράβολο θα κλιμακώνεται: 100 ευρώ έως 250 κ.ε., 200 ευρώ από 250 έως 1.000 κ.ε. και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή που θα αλλάζει το ύψους του προστίμου.

3. Όσοι κατέβαλαν το πρόστιμο αυτό θα τους επιστραφεί στο ακέραιο, εφόσον βέβαια σπεύσουν να ασφαλιστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 6.000 περίπου ανασφάλιστοι ιδιοκτήτες πλήρωσαν τις προηγούμενες μέρες το πρόστιμο.

4. Όσοι έχουν λάβει από λάθος ειδοποιητήριο αλλά είναι ασφαλισμένοι πρέπει να το αγνοήσουν και προφανώς δεν χρειάζεται να πληρώσουν ή να μεταβούν στην εφορία τους.

Τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής ή κληρονομιάς

Όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο αν και είχαν δηλώσει κλοπή οχήματος, πρέπει να μεταβούν στις περιφέρειες και το υπουργείο Μεταφορών με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα που έχουν αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείου Μεταφορών.

Σίγουρα, όμως, πρέπει να μεταβούν στις περιφέρειες και τα αστυνομικά τμήματα όσοι έχουν λάβει ειδοποιητήριο, έχουν κλεμμένο όχημα και δεν το έχουν δηλώσει. Για αυτούς είναι αναγκαστική η ταλαιπωρία και η ευθύνη δική τους για την αμέλεια που επέδειξαν.

Για τις περιπτώσεις που το όχημα είναι από κληρονομιά και δεν έχει δηλωθεί το γεγονός στην εφορία μετά το θάνατο (υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 70.000 αυτοκίνητα), οι κληρονόμοι πρέπει να μεταβούν στο Μητρώο των εφοριών για να δηλώσουν τον θάνατο και να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το όχημα. Δηλαδή, εάν θα καταθέσουν τις πινακίδες θέτοντάς το σε ακινησία ή θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας αλλά και τα ασφάλιστρα.

 

 

Πηγή: Καθημερινή
Tags: