Στην εθελοντική παράδοση του ακινήτου προσανατολίζονται οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια!

Και το σπίτι θα επιστρέφουμε και χρεωμένοι θα είμαστε...

Τρικ για να επισπεύσουν την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων σχεδιάζουν οι τράπεζες. Η ιδέα είναι η εθελοντική παράδοση του ακινήτου η οποία είναι μεγάλη παγίδα για τους δανειολήπτες, καθώς η αξία του ακινήτου θα είναι η τρέχουσα τιμή που έχει καταρρεύσει λόγω της κρίσης και όχι η αξία βάσει της οποίας είχε αγοραστεί το ακίνητο και είχε δοθεί το δάνειο!

Με την εθελοντική παράδοση του ακινήτου θα διαγράφεται ένα μέρος της οφειλής. Το ζήτημα τώρα που τίθεται είναι τι θα γίνει με το υπόλοιπο του δανείου σε περίπτωση που το ακίνητο δεν καλύπτει το ποσό της οφειλής.

Για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης έχει συνολική οφειλή προς την τράπεζα από στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000  ευρώ.  Αν επιστρέψει το ακίνητο στην τράπεζα εθελοντικά και η τρέχουσα αξία του ακινήτου είναι 130.000 ευρώ, θα διαγραφεί αυτή η αξία και θα μείνει υπόλοιπο χρέους 70.000. Το υπόλοιπο ή θα ρυθμίζεται σε πολλές δόσεις ή αν ο δανειολήπτης είναι πτωχευμένος,  θα διαγράφεται.

Έρχεται μείωση αντικειμενικών αξιών

Μέχρι το τέλος του έτους, με βάση το μνημόνιο, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να ευθυγραμμίσει τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Αυτό    σημαίνει μειώσεις έως και 50% κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές που η τιμές έχουν πέσει δραματικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες

Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να φέρνει έσοδα 2,65 δισ ευρώ, όποια μείωση των αντικειμενικών θα συνοδευτεί από αύξηση συντελεστών.

Θα υπάρξει, όμως, ελάφρυνση από φόρους όπως κληρονομιάς, μεταβίβασης, γονικής παροχής και δωρεών.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top