Με υπερφορολόγηση και άτυπη στάση πληρωμών φτάσαμε στο θηριώδες πλεόνασμα

8 φορές μεγαλύτερο από τον στόχο!

8 φορές μεγαλύτερο πλεόνασμα από το στόχο ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2016 την ώρα που στη Ουάσιγκτον κορυφώνεται η μάχη για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους!  

Το πρωτογενές πλεόνασμα  είναι στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%.

Πώς όμως προέκυψε αυτό το θηριώδες πλεόνασμα; Από την υπερφορολόγηση και την άτυπη στάση πληρωμών στην οποία έχει προβεί εδώ και μήνες το κράτος.

Τον Δεκέμβρη του 2014 τα ληξιπρόθεσμα ήταν 3 δις ευρώ,  τον ίδιο μήνα του 2016 εκτινάχθηκαν στα 4,5 δις και τον Φεβρουάριο του 2017 σκαρφάλωσαν ακόμα πιο πάνω στα 5 δις.

Το 2016 οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 5 δις νέα μέτρα. Ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων βρέθηκε 500 ευρώ κάτω από το στόχο επιβραδύνοντας ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.

Οι δε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στο δημόσιο ξεπέρασαν το 1. 600.000!   

«Πολύ καλά» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το πώς πήγε η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ,   στα πλάνα που εjασφάλισε το Star,  οι οποίος ανέφερε επίσης ότι  συζήτησαν για το πώς θα επιστρέψουν οι Θεσμοί, ενώ για τον αν  θα επιστρέψουν τελικά την Τρίτη, δήλωσε: «Αν δεν είναι Τρίτη, θα είναι Τετάρτη».  

Η φόρα του θηριώδους πλεονάσματος είναι ο άσσος στο μανίκι της κυβέρνησης αλλά αποτελεί και παγίδα. Ο Σόιμπλε συντάχθηκε με τις ελληνικές εκτιμήσεις για τα στοιχεία του προϋπολογισμού και έβαλlε κατά του ΔΝΤ για να αποφύγει τη ρύθμιση του χρέους που θέλουν Ελλάδα και Ταμείο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται επίσης να επιθυμεί  να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Και αυτό προφανώς για να ξεμπερδεύει με το ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του. 

«Χώρο να ανασάνει η Ελλάδα»  ζητά με άρθρο του στη Wall Street Journal ο Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτοντας βολές κατά Σόιμπλε και ΔΝΤ.

Οι μόνοι ευχαριστημένοι από το Ταμείο τελικά φαίνεται να είναι οι υπάλληλοί του οι οποίοι όπως βλέπετε στα πλάνα του ρεπορτάζ του Star , την ώρα που διεξάγεται η εαρινή σύνοδος και η ελληνική αγωνία χτυπάει κόκκινο κάνουν…  yoga στον προαύλιο χώρο της έδρας του στην Ουάσινγκτον, σα να μην τρέχει τίποτα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top