​«Για την Ιταλία, μία έξοδός της από την Ευρωζώνη θα ήταν οικονομική αυτοκτονία και το ίδιο θα ίσχυε και για τη Γαλλία», εκτιμά ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στη Βιέννη σε εκδήλωση των οικονομικών συντακτών των αυστριακών μέσων ενημέρωσης.

Ο Έβαλντ Νοβότνι δεν θέλησε καν να απαντήσει στο ερώτημα αν το ευρώ θα μπορούσε να επιβιώσει έπειτα από ενδεχόμενη έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη καθώς, όπως παρατήρησε, η όλη συζήτηση τού φαίνεται παράδοξη. Κανένας δεν θα ήθελε μία τέτοια εξέλιξη και το ύψιστο συμφέρον των δύο αυτών χωρών θα ήταν να παραμείνουν στο ευρώ, ανέφερε, επισημαίνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις δεν διεξάγονται σε ρεαλιστικό οικονομικό επίπεδο, αλλά σε συναισθηματικό επίπεδο, κάτι που είναι «επικίνδυνο» και ο ίδιος προσωπικά δεν θέλει να δώσει με δημόσιες δηλώσεις πολύ βάρος στις λαϊκiστικές εικασίες περί εξόδου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η ιστορία έχει διδάξει πως οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο μέλλον νέων χωρών στην Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρές και πως δεν επαρκούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη Μεγάλη Βρετανία, προειδοποίησε πως ένα Brexit χωρίς συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προξενούσε μία χαοτική κατάσταση.

Tags: