Βαριά πρόστιμα για γιατρούς που δεν κόβουν αποδείξεις

Πειρασμός για τους επισκέπτες η χαμηλότερη τιμή χωρίς απόδειξη

«Με απόδειξη ή χωρίς; Γιατρέ,  αν είναι δηλαδή χωρίς απόδειξη θα είναι καλύτερη η τιμή; Ναι μου λέει»:  Αυτός είναι ένας συνηθισμένος διάλογος για όσους επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς,  καθώς όπως εξηγούν οι φορολογούμενοι, η οικονομική κατάσταση δεν αφήνει σε όλους περιθώρια να είναι νομοταγείς.

«Εγώ εδώ και δυο χρόνια ζω στο εξωτερικό συγκεκριμένα στη Βουλγαρία. Εκεί κινούνται τα πάντα με κάρτες. Δέχονται οι γιατροί κάρτες. Είναι φυσικό όμως γιατί η φορολογία είναι πιο χαμηλή, στο 10%. Εδώ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί η φορολογία είναι πολύ αυξημένη και πιθανολογώ ότι δεν τους συμφέρει όλους να δέχονται κάρτες» δηλώνει άλλος πολίτης.  

«Μέχρι στιγμής σε όσους γιατρούς έχω πάει δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα είτε με κάρτα είτε με μετρητά. Σε όσους έχω ζητήσει να πληρώσω με κάρτα το έχουν δεχτεί κανονικά» τονίζει  άλλος επισκέπτης ιατρείου.    

Είναι χαρακτηριστικό πως για την αμοιβή ενός γιατρού,  από τα 100  ευρώ για παράδειγμα στην τσέπη του μένουν μόνο τα 30!  Ένα 30% πηγαίνει σε εισφορές για περίθαλψη και σύνταξη. Ένα 29% με 45%, ανάλογα με το εισόδημα, πηγαίνει σε φόρους. 600 ευρώ πληρώνουν για το τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος στο 100%. Εν ολίγοις, αν δεν κόψει απόδειξη και ο επισκέπτης μπορεί να πληρώσει ακόμα και τα μισά και ο γιατρός να εισπράξει παραπάνω.

Ο Ευριπίδης Μπιλιράκης, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δηλώνει στην κάμερα του Star:  

«Η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι  πάντοτε ενάντια στη φοροδιαφυγή.  Επομένως,  δεν μπορεί να είναι αντίθετος στην ευρεία χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών όπως υπαγορεύεται από το νόμο».

Το ζητούμενο είναι οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν ένα ποσοστό του εισοδήματος τους σε ηλεκτρονικές αποδείξεις,  διαφορετικά δεν θα έχουν έκπτωση φόρου.

Ο φυματιολόγος Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, δηλώνει για το ζήτημα:  «Δε νομίζω πως θα βοηθήσει τον ασθενή να χτίσει το αφορολόγητο, αλλά θα τον βοηθήσει αν δεν έχει μαζί του χρήμα. Όπως πάει σε οποιαδήποτε υπηρεσία, να δώσει το πλαστικό χρήμα και να εξυπηρετηθεί». 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top