Την βεβαιότητά του πως έρχεται και τέταρτο μνημόνιο στην Ελλάδα εκφράζει οικονομολόγος της "δεξαμενής σκέψης" των Βρυξελλών Bruegel, εκτιμώντας ότι όλες οι καθυστερήσεις είναι προϊόν τακτικισμών.

Σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους της, υποστηρίζοντας ότι δίνει μάχες εναντίον των δανειστών:

«Όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλες υποσχέσεις. Λέγανε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα περικοπών και άλλα προγράμματα διάσωσης. Εντέλει όμως, όταν μετά από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων είδε την πραγματικότητα κατάματα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Γι΄ αυτό μάχονται τώρα, προσπαθώντας να δώσουν την εντύπωση ότι μπορούν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Και αυτό διότι η Ελλάδα, όπως εκτιμά ο ειδικός, διαθέτει στην παρούσα φάση αρκετούς πόρους για να καλύψει τα έξοδά της και να αποπληρώσει μικρότερες δανειακές δόσεις. «Μια μάχη για το θεανήναι λοιπόν και ταυτόχρονα μια προσπάθεια από πλευράς των δανειστών να μην υπάρξουν αλλαγές στις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις», λέει ο οικονομολόγος του Bruegel Ζολτ Νταρβάς.

«Τείνω στην εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει (τη δόση του Ιουλίου) ακόμη κι αν δεν εκταμιευτεί η δόση. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της μια σχετικά μεγάλη περιουσία. Αλλά όλα αυτά είναι ακόμη πολύ μακριά. Εκτιμώ ότι τα δάνεια θα εξυπηρετηθούν και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα το καλοκαίρι» επισημαίνει.

Ο  οικονομολόγος στο Think Tank Bruegel πάντως εκτιμά ότι το τρίτο μνημόνιο δεν θα είναι το τελευταίο:

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης. Είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια από τις αγορές με υποφερτά επιτόκια. Ας συγκρίνουμε την κατάσταση με την Πορτογαλία. Μετά τη λήξη του προγράμματος καταβάλει 4% σε τόκους . Στην Ελλάδα οι τόκοι θα είναι υψηλότεροι διότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ακόμη κι αν τα επιτόκια διαμορφωθούν στο 5% ή 6% σε έναν χρόνο, θα είναι πολύ υψηλοί για να καταβάλλονται σε βάθος χρόνου. Όταν η Ελλάδα δανείζεται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης πληρώνει κάτω από 1%. Είναι τεράστια η διαφορά».

 

 

Tags: