Θάφτηκε κάτω από τις λάσπες η Δυτική Ελλάδα

Απίστευτες καταστροφές από τις πλημμύρες του Σαββατοκύριακου

Τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Δυτική Ελλάδα

Ελάχιστες μέρες έχουν περάσει από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική που κόστισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους και το Σαββατοκύριακο οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν αυτή τη φορά στη Δυτική Ελλάδα που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης μετατράπηκαν σε λίμνες και βάλτους, ενώ το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η λάσπη έχει καλύψει τα πάντα.

Διαβάστε επίσης: Εικόνες καταστροφής στην Ήπειρο από την κακοκαιρία - Πλημμύρες και κατολισθήσεις

Πλημμύρες, απεγκλωβισμός πολιτών και κατολισθήσεις στην Πρέβεζα - Γυναίκα κινδύνευσε στην Κέρκυρα

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στον νομό Αιτωλοακαρνανίας – Μετρούν τις πληγές τους στο Λουρό της Πρέβεζας

Τεράστιες είναι οι ζημιές σε οικισμούς, αλλά και στο οδικό δίκτυο, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες υπολογίζεται ότι οι ποσότητες νερού που έπεσαν μέσα σε 24 ώρες στην Αιτωλοακαρνανία, ισοδυναμούν με εκείνες ολόκληρου του μήνα Νοεμβρίου παρελθόντων ετών.

Σοβαρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί στο οδικό δίκτυο στους δήμους Θέρμου, Μεσολογγίου, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, οι ποταμοί Αχελώος και Ίναχος φούσκωσαν και ξεχείλισαν, ενώ τα ρέματα της Μακρυνείας, της Παραβόλας, της Ερμίτσας, της Κλεισούρας και του Λούρου μετατράπηκαν σε χειμάρρους.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η ΕΛΑΣ απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων από τη διασταύρωση του Αγγελόκαστρου έως τον κόμβο  Συκιάς, καθώς το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση.

Στο νομό Πρεβέζης όλα σχεδόν τα χωριά έχουν υποστεί ζημιές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου παρασύρθηκε από τα νερά.

Ο ποταμός Αχέροντας υπερχείλισε και ολόκληρη η περιοχή του Φαναρίου πλημμύρισε. Στην Παραμυθιά ο κεντρικός δρόμος της πόλης μετατράπηκε σε χείμαρρο, ενώ στο Καναλάκι στάβλοι, σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

Η κατάσταση ήταν τόσο δραματική που στο παρά τσακ δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής αποσοβήθηκαν τα χειρότερα.

Εκτεταμένες καταστροφές έχουν προκληθεί σε βασικές υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικό εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο σε διάφορες περιοχές τόσο στον Δήμο Μεσολογγίου, στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις Τοπικές Κοινότητες (Αγίου Γεωργίου, Κατοχής, Νεοχωρίου, Ευηνοχωρίου, Αγγελοκάστρου, Αγίου Θωμά και Σταμνών), όσο και στον Δήμο Αγρινίου που πλημμύρισαν μέχρι και κεντρικές οδοί. Στα χωριά Καινούργιο, Παναιτώλιο, Παραβόλα, Μακρυνεία, Παπαδάτες σημειώθηκαν υπερχειλίσεις ρεμάτων, ενώ κλειστή είναι και η περιφερειακή της Μακρυνείας.



Σήμερα Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Μεσολογγίου δε θα λειτουργήσουν το 1ο δημοτικό σχολείο Κατοχής, το νηπιαγωγείο Κατοχής και 1ο νηπιαγωγείο Νεοχωρίου. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν το δημοτικό σχολείο Ελληνικών, το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου, το δημοτικό σχολείο Χαλικίου, καθώς και το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χρυσοβεργίου.

Σήμερα τέλος θα επισκεφθεί τους πλημμυροπαθείς της Αιτωλοακαρνανίας ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει και οι αυτοδιοικητικές αρχές παρέχουν οδηγίες στους πληγέντες για το πώς θα υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης από την πολιτεία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top