Φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα: H βροχόπτωση στο όρος Πατέρας ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε 6 ώρες!

Την ώρα που το μέσο ύψος της συνολικής ετήσιας βροχής στην Ελευσίνα είναι 373 χιλιοστά

Μάνδρα: Ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά η βροχόπτωση

Για μια «πάρα πολύ ισχυρή και σχετικά σύντομη βροχόπτωση» στο όρος Πατέρας κάνουν λόγο οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα που στοίχισαν τη ζωή 21 ανθρώπων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα σε έξι ώρες, η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά, τη στιγμή που στη γειτονική Ελευσίνα, το μέσο ύψος της συνολικής ετήσιας βροχής είναι 373 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 59 χιλιοστά πέφτουν το Νοέμβριο.

Σύμφωνα άλλωστε με τα ιστορικά στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ στο Θησείο, το ύψος βροχής για όλο το Νοέμβριο είναι 61 χιλιοστά.

Η ζώνη της πολύ ισχυρής βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας, ήταν μήκους περίπου 19 χιλιομέτρων και πλάτους μόνο τεσσάρων χιλιομέτρων, με προσανατολισμό από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά, όπως δείχνει η ανάλυση των δεδομένων του κινητού μετεωρολογικού ραντάρ XPOL του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) για την περιοχή του συμβάντος, δείχνοντας έτσι την έκταση και την ένταση του καιρικού φαινομένου που προκάλεσε τη φονική πλημμύρα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ότι μόλις τώρα ολοκλήρωσαν την ανάλυση των στοιχείων από το ραντάρ το οποίο λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια για ερευνητικούς σκοπούς, στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη.

Στην πλημμύρα σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο το ραντάρ κατέγραψε το συμβάν με χωρική ανάλυση 150 μέτρων και χρονική ανάλυση δύο λεπτών.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η χωρική κατανομή της βροχόπτωσης υποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της τοπογραφίας, σε συνδυασμό με τη νοτιοδυτική ροή. Η μεγαλύτερη ένταση της βροχής καταγράφηκε μεταξύ 05:00 έως 08:00 της 15ης Νοεμβρίου.

Το ραντάρ δείχνει ότι τα τοπικά μέγιστα της βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας έφθασαν μέχρι τα 120 έως 140 χιλιοστά ανά ώρα, ενώ στον πυρήνα του συμβάντος το συνολικό ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επρόκειτο για «μια πάρα πολύ ισχυρή και σχετικά σύντομη βροχόπτωση».

Επισημαίνεται επίσης, ότι ο υπολογισμός αυτός της βροχόπτωσης συμφωνεί αρκετά με την εκτίμηση της βροχόπτωσης από δορυφορικά δεδομένα (NASA, GPM IMERG), όταν τα στοιχεία του ραντάρ XPOL του ΕΑΑ αναχθούν στη χωρική ανάλυση των δορυφόρων.

Τονίζεται ακόμη, ότι επειδή οι δορυφόροι έχουν περιορισμένη χωρική και χρονική ανάλυση (περίπου δέκα χιλιόμετρα και 30 λεπτά αντίστοιχα), υποεκτιμούνται τα μέγιστα της βροχόπτωσης, ενώ υπερεκτιμάται η έκτασή της.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top