Ένα άκρως εντυπωσιακό και μοναδικό φαινόμενο κατέγραψε ο φακός της Nasa πάνω από την Ελλάδα.

Όπως θα δείτε και στην viral φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στoν λογαριασμό της Nasa Earth στο Facebook, οι δορυφόροι κατέγραψαν στις 6 Ιουλίου το φαινόμενο «Sunglint», στα θαλάσσια νερά γύρω από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Τι είναι όμως το φαινόμενο «Sunglint»;

Όπως εξηγεί η Nasa Earth στην ανάρτηση της, πρόκειται για οπτική αντανάκλαση του φωτός. Οι περιοχές δηλαδή όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι πιο ομαλή και λεία αντανακλά περισσότερο φως ηλίου κατευθείαν στον τομογράφο του δορυφόρου. Αντίθετα, στις περιοχές που το νερό φαίνεται πιο σκοτεινό, συμβαίνει επειδή το φως είναι διάσπαρτο σε πολλές περισσότερες κατευθύνσεις.

Οι ξηροί και δροσεροί άνεμοι από το βορρά είναι συχνό φαινόμενο στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισημαίνει η NASA και εξηγεί:

Καθώς αυτές οι μάζες αέρα διατρέχουν τα νησιά και τις βραχώδεις κορυφές τους, μια «σκιά ανέμου» με πολύ πιο ήρεμους ανέμους (και θάλασσες) σχηματίζεται στην υπήνεμες πλευρές των νησιών (σε αυτή την περίπτωση, στις νότιες πλευρές).Οι πιο σκοτεινές περιοχές ανάμεσα στις φωτεινές λωρίδες θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα ταραγμένων ανέμων ή θαλασσών, αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

 

Tags: