Τουρκικά αεροπλάνα και πλοία στο Αιγαίο – Σε ετοιμότητα οι Έλληνες στρατιώτες για τον «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟ»

Στο στόχαστρο των Τούρκων το Καστελόριζο – Τι δήλωσαν Καμμένος και Ακιντζί

Στο στόχαστρο" βάζει η Άγκυρα Καστελόριζο και Κύπρο, με συνεχείς ασκήσεις που διεξάγει σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε την Τουρκία ως "απειλή" για την νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που την ερχόμενη εβδομάδα διεξάγεται στο Αιγαίο, η μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των Τούρκων, με την επωνυμία "Θαλασσόλυκος".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ... 

Επί δύο ώρες η τουρκική φρεγάτα  «ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ» έκανε το πρωί της Παρασκευής άσκηση με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα εντός των οικοπέδων 6,7,10 και 11.  Λίγο νωρίτερα, τα ξημερώματα, η τουρκική φρεγάτα «ΤΖΕΜΛΙΚ» έκανε ανθυποβρυχιακή άσκηση με παθητικά αντίμετρα τορπιλών στα διεθνή ύδατα, νότια του Καστελόριζου.

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι η Τουρκία απειλεί τη διεθνή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και έστειλε νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα:   «Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις ανιστόρητες και επικίνδυνες εμμονές της Τουρκίας η οποία διαστρέφοντας το Διεθνές Δίκαιο, τις Συμβάσεις, αλλά και την ηθική, προωθεί διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας και της αδερφής μας Κύπρου».

Σε λίγες μέρες αρχίζει στο Αιγαίο η μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των Τούρκων. Πρόκειται για την «Ντενίζ Κουρντού», ή αλλιώς «Θαλασσόλυκος». Όλος ο τουρκικός Στόλος θα βρίσκεται εν πλω και θα ασκείται από τις 13 έως τις 28 Μαΐου στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, με τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ανεβάζοντας στα ύψη την ένταση.  

Στο Καστελόριζο βρίσκεται πάνοπλη η ελληνική πυραυλάκατος «Μυκόνιος», ενώ χθες Πέμπτη ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Υπαρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Μανούρης, επισκέφθηκε συμβολικά το Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη. Μίλησε με το προσωπικό και διαπίστωσε υψηλό ηθικό, αλλά και υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Σε μια δεύτερη συμβολική κίνηση, ο Στρατός Ξηράς εγκατέστησε δύο φωτοβολταϊκά και μια μικρή ανεμογεννήτρια στα νησιά Κίναρο και Λέβιθα, τα οποία συχνά αμφισβητούν οι Τούρκοι.

Ένταση στην περιοχή της Κύπρου τον Ιούλιο προέβλεψε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, εάν, όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Πάντως προβληματισμό προκαλούν σε Αθήνα και Λευκωσία οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αυτών που κάνει το τουρκικό σκάφος «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ», στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top