Και επίσημα… ΦΙΑΣΚΟ ήταν η τοποθέτηση της περίφημης ρόδας στο Σύνταγμα, η οποία ήταν προγραμματισμένη να τεθεί σε λειτουργία για τις γιορτές, κάτι όμως που ποτέ δεν συνέβη, αφού πέρασαν τα Χριστούγεννα, κοντεύει να περάσει και η Πρωτοχρονιά, και η ρόδα δεν γύρισε ποτέ.

Μετά το απίστευτο κράξιμο ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να την απομακρύνει εντελώς από το Σύνταγμα.

Σε επίσημη ανακοίνωση του, αναφέρει:

 

«Ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο Δήμος Αθηναίων απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία. Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της κατασκευής».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΕΙΣ:

 

Την ίδια ώρα, τόσο τα δημοσιεύματα όσο και μηνυτήρια αναφορά εταιρίας για την επικινδυνότητα της ρόδας, προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Με εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, διατάχθηκε από χθες η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό την διερεύνηση θεμάτων παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και της παράβασης καθήκοντος, αφού η ρόδα φέρεται να στήθηκε χωρίς να έχει την απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας από την εταιρία.

TI ANΕΦΕΡΑΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ-ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

«Η ρόδα παρατήρησης που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος θα λειτουργήσει αλλά χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση, απ’ οπουδήποτε»:

Αυτά έλεγαν λίγο νωρίτερα (πριν ανακοινωθεί ότι η ρόδα απομακρύνεται) συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα καθησύχαζαν τους πολίτες πως «οι μέρες για δωρεάν χρήση της ρόδας, που χάθηκαν από την περίοδο των γιορτών, θα μεταφερθούν μέσα στον Ιανουάριο».

Παράλληλα ανέφεραν πως η απόφαση για την τοποθέτηση της ρόδας ελήφθη αρχικά από το δήμο Αθηναίων με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο καθώς η χρήση της θα ήταν δωρεάν για την περίοδο των γιορτών».

Και επαναλάμβαναν ότι «όπως ισχύει διεθνώς, αυτές οι κατασκευές πρώτα στήνονται και μετά αξιολογούνται. Αυτή η κατασκευή ελέγχεται από έναν διεθνή οργανισμό πιστοποίησης, τον TUV, ο οποίος πράγματι την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε την έκθεση ελέγχου στην αρμόδια Επιτροπή Θεαμάτων, της οποίας προεδρεύει ο δήμος Αθηναίων, αλλά συμμετέχουν υπουργεία, η πυροσβεστική, η αστυνομία και άλλοι φορείς. Η έκθεση είχε όμως, πράγματα που ήταν σε εκκρεμότητα και δεν επέτρεπε στην επιτροπή να δώσει το πράσινο φως ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η ρόδα».

Σε ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία της εταιρείας που έφερε τη ρόδα, είχαν απαντήσει ότι «εκπροσωπεί μια μεγάλη πολυεθνική, της οποίας βασική δουλειά είναι οι ρόδες. Δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της και αμφισβήτησης. Η εταιρεία από τη στιγμή που έφερε τη ρόδα εδώ, έπρεπε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, κινήσεις ρουτίνας, για τη συγκεκριμένη κατασκευή. Αποδείχθηκε όμως, ότι δεν είναι ρουτίνας, οι ελληνικές υπηρεσίες ήθελαν περισσότερα στοιχεία, τα οποία είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, μια μεγάλη κατασκευή, έχει τοποθετηθεί σε ένα σημείο όπου το έδαφος έχει κλίση, είμαστε μια χώρα με σεισμικότητα, έχουμε ισχυρούς ανέμους».

Tags: