Από την κόλαση της Ειδομένης στην αγκαλιά μιας οικογένειας! Συνταξιούχοι φιλοξενούν πρόσφυγες με παιδιά

Ρεπορτάζ STAR: Οι συγκινητικές ιστορίες δύο ζευγαριών Ελλήνων συνταξιούχων που άνοιξαν την καρδιά τους και το σπίτι τους

Το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει αγγίξει τριακόσιες ελληνικές οικογένειες. Άνοιξαν τα σπίτια και την αγκαλιά τους σε πρόσφυγες με μικρά παιδιά. Έτσι το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου για αγάπη και καλοσύνη, παίρνει πραγματική αξία.

Ο Κάγουα, η σύζυγός του Άβιν, και η κορούλα τους, από το Χαλέπι της Συρίας, δείχνουν πια ευτυχισμένοι. Έζησαν για δυο μήνες την κόλαση της Ειδομένης, όταν ήρθαν πριν από ένα χρόνο στη χώρα μας. Εδώ κι έξι μήνες φιλοξενούνται από ένα ζευγάρι συνταξιούχων στο Πρόχωμα της Θεσσαλονίκης. Την κυρία Ελευθερία και το σύζυγό της Γιώργο και νιώθουν σαν μια οικογένεια.

 «Ένα βράδυ που καθόμασταν, μου είπε η Άβιν ότι "θέλω να σε λέω μαμά και το Γιώργο μπαμπά, γιατί έχω αφήσει τους γονείς μου στη Συρία και δεν ξέρω αν θα τους ξαναδώ"» περιγράφει η κ.Ελευθερία.

 «Εχω δεθεί τόσο πολύ με τη μαμά, τη μαμά Ελευθερία… Ανέλπιστα πολύ» λέει δακρύζοντας η Άβιν.

Δειπνούν όλοι μαζί. Αρκετές φορές μαγειρεύει ο Κάγουα, ο οποίος στη Συρία ήταν ζαχαροπλάστης. Φτιάχνει μάλιστα και κάτι το ιδιαίτερο για την κορούλα του…

Η κυρία Ελευθερία θεωρεί ότι κάνει το χρέος της απέναντι στους προγόνους της, που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. «Έχω αναμνήσεις από τη γιαγιά μου που μου έλεγε ότι ήρθαν, όπως ήρθαν και αυτοί οι άνθρωποι. Κάνω κάτι για τους προγόνους μου»

Το όνειδος της Ειδομένης έζησε και η 43χρονη Σύρια Ναΐμα, με τα δέκα παιδιά της. Τώρα φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη από ένα άλλο ζευγάρι συνταξιούχων, τη Γεωργία Μπιρσίμη και το σύζυγό της. Πρόσφατα ήρθε κι ο άντρας της να ζήσει κοντά τους. Βλέπουν έτσι και πάλι την ελπίδα να ανθίζει.

«Κλαίγαμε, γιατί λυπόμασταν τους εαυτούς μας. Είμαι πολύ ευτυχισμένη, γιατί κάποιος που δεν με γνωρίζει, μας φιλοξενεί στο σπίτι του»

Τα μεγάλα παιδιά της Ναΐμα, έχουν αναλάβει τις δουλειές του κήπου. Ενώ ασχολούνται και με το κοτέτσι. Στο ερώτημα πώς χωράνε δέκα παιδιά, οι γονείς τους και το ζευγάρι των Ελλήνων, σε ένα σπίτι συνταξιούχων, η απάντηση είναι μάλλον απλή: όλοι οι καλοί χωράνε.

 «Πήρα την απόφαση να φιλοξενήσω μια οικογένεια προσφύγων, μετά από αυτά που έβλεπα στα καμπ, που θεωρώ ότι εξαθλιώνουν τη ζωή των ανθρώπων»

Το πρόγραμμα, που προωθεί με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, η οργάνωση Σολιντάριτυ Νάου, προβλέπει φιλοξενία άλλων πεντακοσίων οικογενειών προσφύγων, από ισάριθμες ελληνικές.

 «Οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα με μεγάλη θέρμη» λέει η κ.Ιωάννου.

Συνολικά τρεισήμισι χιλιάδες πρόσφυγες διαμένουν σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, με επιδότηση ενοικίου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top