Μια τρύπα στο... κρασί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης

Μόνος ευνοημένος το παραεμπόριο οίνου

Να αποσυρθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των 20 λεπτών ανά λίτρο κρασιού ζητούν οι οινοποιοί, καθώς υποστηρίζουν ότι ευνοήθηκε το παραεμπόριο οίνου και δεν αποκόμισε το κράτος τα αναμενόμενα έσοδα.
Για να αποδίδεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης τα οινοποιεία ανά την Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν φτιάξει μια φορολογική αποθήκη. Ένα διαδικτυακό σύστημα δηλαδή εισροών-εκροών για να ελέγχεται το κρασί που διατίθεται στην αγορά.
Αλλά από τα 650 περίπου καταγεγραμμένα οινοποιεία μόνο τα 50 έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα.
Έτσι, ο στόχος του κράτους για είσπραξη 55 εκατομμυρίων από τον ειδικό φόρο, αποδεδείχθηκε μια τρύπα στο... κρασί. Αντιθέτως οι νόμιμες επιχειρήσεις χάνονται στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.
«Καθυστερούμε και εμείς στη δουλειά μας να παραλάβουμε τις παραγγελίες αλλά και εκείνοι πρέπει αυτή τη στιγμή να πηγαίνουν στο τελωνείο για κάθε ένα κιβώτιο που πουλάνε, για να αποδίδουν τους φόρους» δηλώνει στο Star o ιδιοκτήτης κάβας Ηλίας Ανθίδης.
«Σε κάποιο συνάδελφο από τη Μακεδονία για να πουλήσει μια φιάλη χρειάστηκε να κάνει αρκετά χιλιόμετρ�� να μεταβεί στο εκεί τελωνείο για να μπορέσει να πουλήσει τονίζει ο Σταμάτης Γεωργικής, πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου.
Την ιδία ώρα το «μαύρο» κρασί, δηλαδή το αφορο��όγητο κυριαρχεί στην αγορά εις βάρος των άλλων.
Όπως εκτιμούν οι οινοπαραγωγοί, το 60% του ελληνικού οίνου που διακινείται στην ελληνική αγορά, διακινείται αυτή τη στιγμή αφορολόγητα!
Μάλιστα, οι οινοποιοί στο Κορωπί υπολογίζουν ότι φέτος ενδέχεται δέκα τόνοι να μείνουν αδιάθετοι εξαιτίας του ειδικού φόρου κατανάλωσης Το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν παρατηρήσει μια μείωση της ζήτησης του κρασιού 10% και υπολογίζουν ότι αυτή η τάση θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τα τελωνεία ανά περιοχή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Έτσι είτε μπλοκάρουν τις εξαγωγές είτε επιβάλλεται ο ειδικός φόρος και στις ποσότητες κρασιού που εξήχθησαν. Κάτι που έρχεται όμως σε αντίθεση με όσα είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top