ΑΛΛΑΖΟΥΝ τα 50ευρα! Πως θα είναι τα νέα χαρτονομίσματα; Χάνουν την αξία τους τα παλιά;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε το νέο τραπεζογραμμάτιο

Είναι... πορτοκαλί, έχει τη σημαιούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα παράθυρο με προσωπογραφία, και έναν γυαλιστερό αριθμό που αλλάζει χρώμα από γωνία σε γωνία, ενώ είναι ασφαλέστερο από το τραπεζογραμμάτιο που ξέραμε μέχρι τώρα! Ο λόγος για το νέο 50ευρο, το οποίο θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 4 Απριλίου του 2017, και παρουσίασε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στην προσπάθεια της η Κεντρική Τράπεζα να καταστήσει σταθερό και ασφαλές νόμισμα το ευρώ, το οποίο χρησιμοποιούν 338 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την ευρωζώνη, εισάγει νέα 50ευρα με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Σκαλίζοντας το νέο… χαρτονόμισμα!

Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ περιλαμβάνει ένα παράθυρο με προσωπογραφία – ένα νέο και καινοτόμο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη». Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, ένα διαφανές παράθυρο ��το επάνω μέρος του ολογράμματος αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, η οποία είναι ορατή και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου. Η ��δια προσωπογραφία εμφανίζεται και στο υδατογράφημα.

Στην πρόσθια όψη του τραπεζογραμματίου υπάρχει ένας «αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα», ένας γυαλιστερός αριθμός ο οποίος, όταν παρατηρείται υπό γωνία, αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε και δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας διευκολύνουν την εξακρίβωση της γνησιότητας του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία».

Το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ είναι το χαρτονόμισμα με την ευρύτερη χρήση!

Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη προσαρμογή των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζ��γραμματίων και των συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ώστε να δέχονται το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, το ευρωσύστημα εγκαινίασε ένα πρόγραμμα συνεργασίας.

Το πρόγραμμα αυτό συγκεντρώνει περισσότερους από 500 φορείς από τους ενδιαφερόμενους κλάδους σε όλη την Ευρώπη και παρέχει ευρεία σειρά εκπαιδευτικών εργαλείων και άλλου υλικού σχετικά με το νέο τραπεζογραμμάτιο.

Επίσης, στις 15 Ιουνίου 2016 πάνω από 50 συνεργάτες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με την προσαρμογή του εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, προκειμένου να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν την ομαλή εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου.

Τα παλιά 50ευρα δεν χάνουν την αξία τους

Πάντως, τα παλιά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ δεν χάνουν την αξία τους. Η αντικατάστασή τους με τα καινούργια χαρτονομίσματα ενδέχεται να κρατήσει χρόνια. Η απόσυρση των παλιών χαρτονομισμάτων θα γίνει σταδιακά, όπως είχε γίνει άλλωστε και με τα 20ευρα!

Άντε με το καλό να το δεχτούμε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top