Δυαδικό σύστημα: Μπαίνουν και οι ιδιώτες στο ασφαλιστικό!

Συντάξεις κατά 50% από το Δημόσιο και κατά 50% από την ιδιωτική ασφάλιση

Καταιγισμός παρεμβάσεων, με νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις έρχεται από τον Οκτ��βριο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Η Επιτροπή Σοφών έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα και το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στη νέα πολιτική ηγεσία που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής Σοφών φέρεται να υποστηρίζουν ένα δυαδικό σύστημα ασφάλισης που θα περιλαμβάνει έναν δημόσιο πυλώνα, ο οποίος θα παρέχει συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 50% (όπως προβλέπουν οι ψηφισμένοι από το 2010-12 μνημονιακοί νόμοι) και έναν πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, ο οποίος θα παρέχει συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 50% (όπως προβλέπουν οι ψηφισμένοι από το 2010-12 μνημονιακοί νόμοι), και έναν πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμα και υποχρεωτικός δίδοντας «ιδιωτικές» συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι στις ιδιωτικές εταιρείες.

Μεταξύ των προτάσεων εξέχουσα θέση κατέχει η υπόδειξη ότι οι υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα που προέρχεται από τη συγκεκριμένη εργασία του κάθε μισθωτού ή αυτοαπασχολούμενου θα πρέπει να αντικατασταθούν με φόρους (υπέρ του ασφαλιστικού), σύμφωνα με το συνολικό εισόδημα του κάθε πολίτη.

Με τους πόρους αυτούς θα μπορ��ύσε να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για τις κύριες συντάξεις.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εφόσον το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης λειτουργήσει πραγματικά με «ανακεφαλαιοποιητικό» και όχι με «αναδιανεμητικό» τρόπο.

Δηλαδή, εφόσον υπάρχουν πόροι στα ταμεία θα χορηγούνται συντάξεις αλλιώς θα λειτουργήσει το σύστημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Ως «κατώτατη σύνταξη», που θα δίνεται σε όλους όσοι δεν έχουν κανένα επιπλέον εισόδημα ή περιουσία, προτείνεται η παροχή ενός προνοιακού επιδόματος ύψους 416 ευρώ μηνιαίως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top