Καλοκαιρινές διακοπές ή… κούρεμα καταθέσεων,δημοψήφισμα και εκλογές; ΔΕΙΤΕ τι μας περιμένει

Τα σενάρια της επόμενης μέρας σε ένα ΒΙΝΤΕΟ

Καλοκαιρινές διακοπές ή… κούρεμα καταθέσεων,δημοψήφισμα και εκλογές; ΔΕΙΤΕ τι μας περιμένει

Όπου βρεθεί και όπου σταθεί κανείς στην Ελλάδα, από την Ορεστιάδα μέχρι... την Κρήτη και από την Φλώρινα μέχρι την... Ρόδο, το ερώτημα είναι ένα «θα υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-εταίρων ή όχι;»

Πάμε να δούμε απλά και κατανοητά όλα τα πιθανά σενάρια για τις μέρες που έρχονται:

-Αν υπάρξει συμφωνία και παράλληλα αναδιάρθρωση του χρέους, τότε ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να περάσει την συμφωνία από την Βουλή, παρά τις ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και η Κυβέρνηση θα επιβιώσει.

-Αν ΔΕΝ υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, τότε ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή και έτσι θα οδηγηθούμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

-Αν ΔΕΝ υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση και δοθεί 9μηνη παράταση, η κρίση θα παραμένει και η Κυβέρνηση θα μπορέσει να επιβιώσει.

-Αν ΔΕΝ δοθεί όμως 9μηνη παράταση, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας δρόμος προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να αναστείλει την πρόσβαση στο μηχανισμό Target 2, που είναι δανεισμός από τις κεντρικές τράπεζες. Τότε μπορεί να γίνει προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο ή να εφαρμοσθούν έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων. Αν μπουν capital controls, θα υπάρχουν πάλι δύο εκδοχές. Η μία εκδοχή είναι να επιβληθεί κούρεμα καταθέσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκλογές ή δημοψήφισμα. Η άλλη εκδοχή είναι να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, να μπει στη ζωή μας το παράλληλο νόμισμα, να αθετήσουμε την πληρωμή του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα επιφέρει περίοδο πολιτικής αναταραχής και να οδηγηθούμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

-Αν ΔΕΝ ��οθεί 9μηνη παράταση, υπάρχει και το σενάριο να μην πληρωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οπότε η ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα από τις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθούμε και πάλι σε έλεγχο κίνησης κεφαλαίων, με όλες τις μετέπειτα εξελίξεις, που αναφέραμε παραπάνω.

Δείτε επίσης:

Capital Control: Τι είναι και πως θα επηρεάσει τις καταθέσεις των Ελλήνων, αν συμβεί ...

BINTEO STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top