Ξεκινά διαβολοβδομάδα για την κυβέρνηση: Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να βρει 5,26 δισ.

Αναλυτικά οι υποχρεώσεις της για να καλύψει δανεισ��ές, μισθούς και συντάξεις

​Διαβολοβδομάδα ξεκινά από σήμερα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς μπορεί να αρχίζουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, οι οποίες διακόπηκαν το Σάββατο, όμως μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει βρει συνολικά 5,26 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό.

Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ταχύτητες, επιδιώκοντας έστω μια δήλωση προόδου στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, που θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα και να ξεκινήσει να μπαίνει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Από την πλευρά των δανειστών πάντως, επιμένουν να μιλούν για σοβαρές διαφωνίες, κυρίως σε εργασιακά και ασφαλιστικό, απαιτώντας εδώ και τώρα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις.

Όπως και να έχει πάντως, ο χρόνος πιέζει και η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να βρει χρήματα για να πληρώσει δανειστές, μισθούς και συντάξεις.

Συγκεκριμένα, στις 6 Μαΐου πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ τόκοι 200 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διασφαλιστεί. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη δόση των 760 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, που πρέπει να καταβληθεί στις 12 Μαΐου.

Στις 8 Μαΐου επίσης, πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ (δεν αναμένεται δυσκολία), ενώ στις 13 Μαΐου πρέπει να καταβληθεί το 15μερο των μισθών του Δημοσίου που ανέρχεται περίπου στο μισό δισ. ευρώ.

Στο τέλος του μήνα δε, πρέπει να βρεθούν τα ποσά για το υπόλοιπ�� των μισθών και τις συντάξεις, (1,1, δισ. ευρώ), καθώς επίσης 900 εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία για συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 400 εκατομμύρια ευρώ για τόκους.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αρκετά είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη στάση πληρωμών προς τους δανειστές, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλει δόσεις για χρήματα που δεν έχει πάρει.

Πρώτος και καλύτερος, ο Γ. Μηλιός, που σε ανάρτηση στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Facebook υποστηρίζει την άποψη αυτή και τονίζει ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top