ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Ξεμπλοκάρει η καταβολή εφάπαξ και μερισμάτων για 50.000 ασφαλισμένους

Μέχρι τέλος του έτους τα ταμεία θα δώσουν 420 εκατ. ευρώ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Ξεμπλοκάρει η καταβολή εφάπαξ και μερισμάτων για 50.000 ασφαλισμένους

​Οικονομική «ένεση» 420 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία θα κάνει η κυβέρνηση, ώστε μέχρι τέλος του έτους να ξεμπλοκάρει η καταβολή εφάπαξ και μερισμάτων για περίπου 50.000 ασφαλισμένους.

Στόχος είναι να επιταχυνθεί η έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων και παράλληλα να δοθεί οικονομική ανάσα, ώστε να μην χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις μέσα στο έτος.

Με το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα καλυφθούν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων που είναι σε εκκρεμότητα από το 2012 μέχρι και το τέλος του 2013 ή ακόμα και τις αρχές του 2014.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου τα χρήματα θα διατεθούν ως εξής:

1. Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: Θα δοθεί το ποσό των 260 εκατ. ευρώ, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης του εφάπαξ. Με τα χρήματα αυτά, 10.000 άτομα θα εισπράξουν φέτος το βοήθημα που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ.

2. Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων: Θα διατεθεί το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, για να καταβληθεί το μέρισμα σε 25.000 – 30.000 δημόσιους υπαλλήλους.

3. Άλλα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και βοηθήματα: Θα διατεθεί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που θα μοιραστεί σε περισσότερους του ενός φορείς.

4. Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας: Θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 20 εκατομμυρίων. Το όφελος θα είναι διπλό, αφού θα επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των αποφάσεων και θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο περικοπών από την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 άτομα είναι στην αναμονή για εφάπαξ.

5. ΝΑΤ: θα διατεθεί το ποσό των 20 εκατ. για να καλυφθούν εκκρεμότητες, ανάμεσά τους και η χορήγηση εφάπαξ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top