Διευκρινίσεις Αλμούνια για τις δηλώσεις του περί κρατικών ενισχύσεων

"Δεν είπα ποτέ ότι δεν θα είναι δυνατή η κρατική ενίσχυση"

Σε σημερινά άρθρα του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου γίνεται αναφορά σε συνέντευξη του Επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιου για τα θέματα Ανταγωνισμού, που δόθηκε σε εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα.

Με βάση αυτή τη συνέντευξη, ο Επίτροπος φέρεται να είπε ότι "δεν θα υπάρξει περαιτέρω πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν θα περάσουν τον επόμενο γύρο των τεστ αντοχής".

Η συγκεκριμένη δήλωση αποδόθηκε λανθασμένα στα ελληνικά και ως εκ τούτου σας παραθέτουμε σημερινή διευκρινιστική δήλωση του Επιτρόπου, όπως μας την γνωστοποίησαν από το Γραφείο του στις Βρυξέλλες:

"Φυσικά δεν είπα ποτέ ότι μετά από τα επόμενα τεστ αντοχής (stress tests), δεν θα είναι δυνατή η κρατική ενίσχυση για τις τράπεζες που την χρειάζονται. Αντιθέτως, όπως εξήγησα στη συνέντευξη, μόλις εγκρίναμε (10 Ιουλίου) αναθεωρημένους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις προς τον τραπεζικό τομέα. Βάσει των νέων αυτών κανόνων, οι οποίοι θα αρχίσουν να ισχύουν την 1η Αυγούστου, αν μια τράπεζα πρέπει να λάβει κρατική ενίσχυση, οι μέτοχοι και οι πιστωτές μειωμένης διασφαλίσεως (junior creditors) θα πρέπει να συνεισφέρουν στο κόστος της αναδιάρθρωσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η κρατική ενίσχυση. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος για τον φορολογούμενο· αλλά ασφαλώς η κρατική ενίσχυση θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ, υπό τους όρους που καθορίζονται από αυτούς τους αναθεωρημένους κανόνες. Πριν από τη ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα των φορολογουμένων, οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν ένα υγιές σχέδιο αναδιάρθρωσης. Μόνο για τις τράπεζες των οποίων η βιωσιμότητα δεν μπορεί να αποκατασταθεί θα απαιτείται να υποβληθεί, αντί σχεδίου αναδιάρθρωσης, σχέδιο εκκαθάρισης".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top