Bloomberg: Η πρώτη διάσωση της Κύπρου ήταν σφαγή, η δεύτερη είναι καταστροφή!

«Τρελό σχέδιο» χαρακτηρίζει τη συμφωνία που πείραζε τις ασφαλισμένες καταθέσεις

Bloomberg: Η πρώτη διάσωση της Κύπρου ήταν σφαγή, η δεύτερη είναι καταστροφή!

«Ακόμη και το Plan B για την Κύπρο, είναι μια καταστροφή» σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως εξηγεί το διεθνές μέσο, η πρώτη προσπάθεια για τη διάσωση της Κύπρου έμοιαζε τόσο πολύ με «σφαγή», που σε σχέση με αυτή η δεύτερη μοιάζει έξυπνη!

«Το δεύτερο σχέδιο είχε επίσης την εύνοια του Τύπου, ότι δηλαδή ήταν η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή κτλ. Ναι, αποτελεί μια βελτίωση, και είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς οτιδήποτε που δεν θα αποτελούσε βελτίωση. Αλλά αυτό από μόνο του δεν το καθιστά καλό σχέδιο» προσθέτει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η νέα συμφωνία έχει αφαιρέσει «το πιο τρελό μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου, το σχέδιο να πειραχθούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις».

Ωστόσο, αναφέρει πως και το νέο σχέδιο έχει στοιχεία που αποτελούν έκπληξη: «Για παράδειγμα, η αποκαλούμενη τρόικα ήθελε να είναι σίγουρη πως το νέο χρέος που πρόκειται να αναλάβει η Κύπρος θα είναι βιώσιμο, που σημαίνει, ότι θα μπορεί να το αποπληρώσει. Ωστόσο, με το κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων, το αναθεωρημένο σχέδιο θα προκαλέσει επίσης μια απότομη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, και επομένως και σε ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου, που εξαρτάται από το τραπεζικό σύστημα σε ασυνήθιστο βαθμό».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είχαν κατανοήσει το γεγονός και να το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους. Η αποτυχία τους να το κάνουν δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ως η αναπόφευκτη συνέπεια των εξαντλημένων εκλεγμένων. Θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ένα ασυγχώρητο έλλειμμα ηγεσίας και ως μια θανάσιμη απειλή για το σύνολο του euro project» καταλήγει το Bloomberg.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top