Ντόμινο φοροεπιβαρύνσεων από τις νέες αντικειμενικές αξίες

Αυξάνονται μια σειρά φόρων και τελών στα ακίνητα

Ντόμινο φοροεπιβαρύνσεων από τις νέες αντικειμενικές αξίες

Ντόμινο φορολογικών επιβαρύνσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να φέρει η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε κάθε... γωνιά της χώρας, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ετοιμάζουν τις αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τα ακίνητα εκατοντάδων οικισμών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο ακόμη και στην Αττική.

Σε πολλές περιπτώσεις η φορολογική επιβάρυνση θα είναι διπλή καθώς εκτός από την αύξηση της φορολογητέας αξίας των εκτάσεων και των κτισμάτων λόγω της ένταξής τους στο αντικειμενικό σύστημα, θα έρθει και η «ευθυγράμμιση», των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές που στις περισσότερες περιοχές μεταφράζεται σε αυξήσεις.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Το σύστημα αυτό, θα προβλέπει τον καθορισμό συγκεκριμένων τιμών αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται οι τελικές φορολογητέες αξίες όλων των ακινήτων, δηλαδή οι τιμές επί των οποίων θα επιβάλλονται οι φόροι. Για κάθε δήμο, οι τιμές αφετηρίας θα εξακολουθούν να καθορίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά «ζώνη», όπως ήδη γίνεται και τώρα.

Ουσιαστικά και το νέο σύστημα θα προβλέπει συγκεκριμένες τιμές ζώνης ανά τ.μ., οι οποίες όμως δεν θα αναπροσαρμόζονται κάθε τρία ή τέσσερα έτη, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά πολύ πιο συχνά, πιθανότατα κάθε χρόνο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top