Εφορία: ξεκινά να στέλνει μπιλιετάκια για κατασχέσεις ακινήτων και μισθών!

Τακτική step by step απέναντι στο «δεν έχω να πληρώσω»

Εφορία: ξεκινά να στέλνει μπιλιετάκια για κατασχέσεις ακινήτων και μισθών!
Πρώτη ανάρτηση 20.08

Με τη μέθοδο step by step (βήμα προς βήμα) η Εφορία ξεκινά την επιχείρηση είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ακόμα και για χρέη ύψους... 600 ευρώ (αν και αργότερα ο κ. Θεοχάρης διέψευσε ότι θα μειωθεί το σχετικό όριο κάτω από τα 1.000 ευρώ).

First step, που θα έλεγαν και στο dancing η ευγενική υπόμνηση της υποχρέωσης.

Second step η απειλή κατασχέσεων και... third step η υλοποίηση των απειλών.
Το first step προβλέπει ειδοποιητήρια σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου, με υπενθύμιση της οφειλής και εν συνεχεία με την απειλή κατάσχεσης. Στη φαρέτρα της ΓΓΠΣ υπάρχουν τόσο ηλεκτρονικές επιστολές όσο και κλασικές επιστολές.

Με αυτές θα δίνεται περιθώριο 20 ημερών για την εξόφληση ή τη ρύθμιση των οφειλών ωστε να αποφευχθούν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων μάλιστα, θα δίνεται και ειδικός κωδικός για πληρωμή της οφειλής απευθείας στην τράπεζα.

Στο second step περιλαμβάνεται η "επάνδρωση" των δικαστικών τμημάτων των Εφοριών για να "τρέξουν" τις υποθέσεις που τους στέλνει η ΓΓΠΣ.

Στο third step, αν δεν αποδώσουν τα δύο πρώτα βήματα, περιλαμβάνεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (μισθοί, καταθέσεις, απαιτήσεις εις χείρας τρίτων όπως π.χ ενοίκια αλλά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία), παίρνουν σειρά.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των χιλίων ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότ�� το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των διατάξεων του ΚΕΔΕ για χρήση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι το ληξιπρόθεσμο χρέος να υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Το όριο αυτό, δεν ισχύει για κατασχέσεις απαιτήσεων οφειλετών σε χέρια τρίτων, όπως επίσης και για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ Ο.Τ.Α.

Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων η προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Θεοχάρης: δεν θα μειώσουμε το όριο κατάσχεσης στα 600 ευρώ

Ο κ. Θεοχάρης πάντως σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων του Mega διέψευσε ότι με τα σημερινά δεδομένα εξετάζεται να μειωθεί το όριο κατασχέσεων από τα 1.000 ευρώ στα 600, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναθεώρηση του ορίου στο μέλλον.


​​​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top