Η κυβέρνηση υποκαθιστά την ελεύθερη αγορά συναλλαγών μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών!

Νέος «κεφαλικός φόρος» στα κανάλια – Στέλνουν κι άλλον λογαριασμό τους καταναλωτές

Nα υποκαταστήσει και την ελεύθερη αγορά συναλλαγών μεταξύ ιδιωτικών εταιρών επιχειρεί η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει, στη Γενική Γραμματεία Τύπου, ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου και, μάλιστα, θα χρεώνει και με το 10% επί του τζίρου. Έντονα αντιδρά όλη η αγορά, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Όπως επισημαίνει η ΕΙΤΗΣΕΕ, «για την “υπηρεσία” που θα παρέχει η Γενική Γραμματεία στους συναλλασσόμενους θα χρεώνει 10% επί του τζίρου. Δηλαδή, πέραν του 20% Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης επί του τζίρου, η κυβέρνηση προτίθεται να προσθέσει έναν νέο φόρο, ύψους 10% επί του τζίρου, κι ενώ ήδη οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, όπως όλες οι επιχειρήσεις, υπόκεινται σε φορολογία 29%. Πρόκειται για έναν “κεφαλικό φόρο”, καθώς η υπηρεσία αυτή θα κοστίζει περί τα € 20 εκατ. το χρόνο!! Κι όλα αυτά, ενώ η αγορά μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια».

«Ποιος τελικά θα πληρώσει αυτόν τον νέο φόρο; Ο καταναλωτής μέσω της αύξησης της τιμής των προϊόντων! Επιπλέον, με την προβλεπόμενη διαδικασία παύει και κάθε έννοια ανταγωνισμού στην δημιουργικότητα. Η διαφημιστική προώθηση δεν είναι τυποποιημένο προϊόν. Η κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά επιδιώκει ωμή παρέμβαση στην ελευθερία των συναλλαγών. Είναι η πρώτη φορά που σε ένα κράτος του δυτικού κόσμου η κυβέρνηση επιχειρεί να επιδιαιτητεύσει και να εποπτεύσει τις εμπορικές πράξεις μιας αγοράς και μάλιστα με το αζημίωτο. Επισημαίνεται ότι τα υπερέσοδα από την επιβολή ενός ακόμα, νέου, φορολογικού μέτρου θα διατίθενται για την λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας. Δηλαδή η κυβέρνηση θα τα διαθέτει για να καλύψει το κόστος νέων προσλήψεων στο Δημόσιο, την στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει», εξηγεί η Ένωση.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «η ΕΙΤΗΣΕΕ εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με την επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει μια πλατφόρμα και μια «υπηρεσία», που καταστρατηγεί τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Η ΕΙΤΗΣΕΕ είναι υπέρ της διαφάνειας και συνεπώς τα μέλη της είναι θετικά σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί παράδειγμα κρατισμού κι ελέγχου των ΜΜΕ. Τι επιπλέον θα επιφυλάξει αυτή η κυβέρνηση για να δείξει το “σεβασμό” και τις “ευαισθησίες” της για τα ΜΜΕ, τις αρχές της ελευθεροτυπίας, την πολυφωνία και την Δημοκρατία;».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΤΗΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι αδιανόητο να επιτίθενται στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου όσοι δηλώνουν υπέρ της διαφάνειας.

Παράλληλα σημειώνουν πως είναι χαρακτηριστικό ότι πουθενά στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) δεν αναφέρονται οι λέξεις «επιστροφές», «πιστωτικά σημειώματα», «πολύμηνοι διακανονισμοί».

Και καταλήγουν τονίζοντας πως γίνεται ξεκάθαρο ποιοι ενοχλούνται από ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους πάντες να γνωρίζουν ποιος πουλά, ποιος αγοράζει και σε ποια τιμή. Από ένα σύστημα που θα λειτουργεί κατά της φοροδιαφυγής και υπέρ του ανταγωνισμού, σημειώνοντας όλο νόημα πως είναι άλλο να λες ότι θέλεις διαφάνεια και άλλο να το αποδεικνύεις με πράξεις.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το κεντρικό δελτίο του Star!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top