«Γκάζι» σε εμβολιασμό για να αποφύγουμε την επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα

Οι ανεμβολίαστοι «φέρνουν» το επόμενο κύμα της πανδημίας

«Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας

Έκδηλη είναι η ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, το οποίο θα έβαζε σε νέα δοκιμασία τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές.

Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή την περίοδο αφορά την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι πιο επιθετική από τη βρετανική και «προελαύνει» με ραγδαίους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι νέοι.

«Καμπανάκι» για τέταρτο κύμα κορωνοϊού από Σεπτέμβριο

Ήδη στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός μετά τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, με την οποία έγινε γνωστό ότι στη χώρα μας εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα.

«Μόνη λύση ο εμβολιασμός», ξεκαθαρίζουν από την κυβέρνηση, με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή έξαρση κρουσμάτων από το φθινόπωρο και το ενδεχόμενο εκ νέου αυστηροποίησης των μέτρων.

Μετάλλαξη Δέλτα: Μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα

Σαφές είναι το μήνυμα, που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σύνοδο Κορυφής: «Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών».

Μητσοτάκης: «Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε»

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, τόνισε με έμφαση: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά».

Δύσκολη εξίσωση η επιβολή νέων lockdown, εάν αυξηθούν τα κρούσματα

Την ώρα που ο στόχος του εμβολιασμού στο 70% του πληθυσμού μοιάζει ακόμη μακρινός, οι ειδικοί τονίζουν πως με την επιθετική μετάλλαξη Δέλτα, η ανοσία θα επιτευχθεί με ποσοστό άνω του 80%.

Μοιραία, επανέρχεται η ανησυχία για επιστροφή σε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα μετά το καλοκαίρι, που – όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας – μπορεί να φτάσουν και σε τοπικά lockdown, σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά στον εμβολιασμό.

Από την άλλη, από την κυβέρνηση εξηγούν πώς θα είναι δύσκολη η οικονομική και κοινωνική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown το φθινόπωρο μόνο για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι, σε περίπτωση τέταρτου κύματος κορωνοϊού.

Βορίδης: Δεν μπορεί να υπάρξει λογική νέων lockdown από φθινόπωρο

«Παίρνει ο καθένας την ευθύνη του», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και συμπλήρωσε: «Εάν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να μη κινδυνεύουμε, δε γίνεται - ενώ υπάρχει η λύση: το εμβόλιο - να υποστεί η κοινωνία μια τεράστια οικονομική και προσωπική συνέπεια».

Προνόμια σε εμβολιασμένους και «επιθετική» καμπάνια ενημέρωσης

Ως προς αυτή την κατεύθυνση και επειδή καταγράφεται μια μικρή κάμψη στον ρυθμό των εμβολιασμών, η κυβέρνηση – εκτός από τις επανειλημμένες εκκλήσεις – για εμβολιασμό όσο το δυνατότερο περισσότερων πολιτών, ετοιμάζεται να «τρέξει» νέες ενημερωτικές καμπάνιες για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Παράλληλα, σύντομα αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση και για τα προνόμια (διευκολύνσεις, όπως τις αποκαλεί ο κ. Μητσοτάκης) για τους εμβολιασμένους, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσουν και ένα ακόμη κίνητρο, σε όσους εμφανίζονται ακόμη επιφυλακτικοί για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top