Xαρδαλιάς: Οι προϋποθέσεις για είσοδο οδικώς στην Ελλάδα από τα σύνορα  

Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτές οι συνοριακές διαβάσεις- Τι ισχύει για φορτηγά

Τους κανόνες για είσοδο επισκεπτών οδικώς στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, στο Υπουργείο Υγείας.

Νέα μέτρα: Τι ανοίγει και τι αλλάζει από 8 Μαΐου - Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

«Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων συζύγων και ανήλικων παιδιών, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή πρόσωπα που έχουν μόνιμη κατοικία Ελλάδα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα μέσω των συνοριακών σημείων Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου είναι 400 άτομα ημερησίως, εξαιρουμένων των οδηγών φορτηγών» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.  

Άνοιγμα τουρισμού: Οι ανακοινώσεις Θεοχάρη και το βίντεο της καμπάνιας

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ  Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΦΟΡΤΗΓΩΝ   

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης ότι η  διέλευση φορτηγών είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων 
•    Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ 
•    Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. 

Σε κάθε περίπτωση για την είσοδο στη χώρα απαιτείται η συμπλήρωση φόρμας PLF 24 ώρες πριν το ταξίδι.

Πώς θα κάνετε διακοπές φέτος το καλοκαίρι: «Ανάσα» οι νέοι κανόνες

 

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ  

 

Γενικώς για την είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό, από σήμερα οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Η υποχρέωση για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή βεβαίωση νόσησης ισχύει και για ανηλίκους από 5 ετών και πάνω.

Οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και οι εταιρείες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Παράλληλα, οι ταξιδιώτες υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα, βάση υγειονομικού αλγορίθμου, ο οποίος αξιολογεί τα προφίλ των επισκεπτών ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη κατανομή των τεστ βάση ρίσκου.

Τα παραπάνω, ισχύουν για τους εισερχόμενους μέσω όλων των διεθνών αεροδρομίων, των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας και τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Ορμενιού σε 24ώρη βάση και Ευζώνων από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ   

Για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά όλους  είτε είναι Έλληνες πολίτες είτε ξένοι τουρίστες, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού pcr test (μοριακού)  72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών, ενώ στις  διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, η χρήση των self test, αλλά και το τείχος ανοσίας που χτίζεται με τον εμβολιασμό κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων», σημείωσε ο υφυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 

Υπενθυμίζεται ότι για τις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση:

      είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση,

      είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών,

      είτε rapid test 24 ωρών,

      είτε self-test 24 ωρών,

      είτε βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Ο έλεγχος θα διενεργείται από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο σε όλη την επικράτεια από τον γενικό πληθυσμό.

Ποια μέτρα καταργούνται και ποιο είναι το νέο ωράριο 

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ακόμα ότι σήμερα σταμάτησαν τα SMS προς το 13033 και το 13032, και επισήμανε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00.30 και διαρκεί μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Ποιοι επιτρέπεται να μετακινηθούν 00.30 – 05.00 το πρωί  

Το διάστημα μεταξύ 00.30-5.00 το πρωί επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας (με τη σχετική βεβαίωση), υγείας και για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με συμπληρωμένη την αντίστοιχη φόρμα Β που θα αναφέρει τα στοιχεία του μετακινηθέντος, καθώς και τον λόγο μετακίνησης. 

Ο Υφυπουργός υπενθύμισε ακόμη ότι από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία και ότι από τη  Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και ότι από τη Δευτέρα, θα απαιτείται ένα self test τη βδομάδα για τα σχολεία που θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε Δευτέρα.

Τέλος, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των θερινών σινεμά από τις 21 Μαΐου και στο άνοιγμα  από 28 Μαΐου των θεατρικών παραστάσεων και των συναυλιών σε  εξωτερικούς χώρους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top