Μήνυμα Δένδια σε Β. Μακεδονία - Αλβανία στη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης

Ναι στην ένταξη στην ΕΕ αλλά με τήρηση των δεσμεύσεων τους


Με εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ξεκίνησε η Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο να γίνει σαφές ότι όλες οι χώρες της περιοχής στηρίζουν απαρέγκλιτα την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Στη Γενεύη ο Νίκος Δένδιας - Θα συναντήσει τον Γ.Γ. ΟΗΕ Guterres

Στη Διάσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Ιταλίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Δεν συμμετείχε τελικά στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός της Ιταλίας, Λ. Ντι Μάιο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα του από τα κρούσματα κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Toυς 6 έφτασαν οι νεκροί στην Ιταλία - Αυξάνονται τα κρούσματα

«Κοινός στόχος μας είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή, ευημερούσα και ενωμένη Ευρώπη, μέσα από την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να βρίσκεται εντός της Ε.Ε» είναι το αρραγές και ομόφωνο μήνυμα που πρέπει να στείλει η σημερινή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Δένδιας, κατά την εισηγητική του ομιλία. 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς  πάντως προς τις χώρες των Δυτικών  Βαλκανίων ότι πρέπει να υλοποιήσουν και οι ίδιες τις απαραίτητες δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις, ζητώντας παράλληλα  από την ΕΕ  να αποδώσει τα εύσημα σε αυτές που τα αξίζουν. «Πρέπει τόσο η ΕΕ όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια να στρέψουν το βλέμμα στο μέλλον και να εξετάσουν ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και η προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top