Τσίπρας-Πούτιν: Επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσεί��

Εντυπωσιασμένος ο Ρώσος πρόεδρος από τα εκθέματα

​Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έφτασαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

special26_0.jpg
Ο Πούτιν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, αλλά και τις πληροφορίες που του παρείχε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

Προγραμματισμένο ήταν ο Ρώσος πρόεδρος να περιηγηθεί στους χώρους μόνο των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου, ενώ κατά την περιήγησή του είχε συνέχεια δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και την Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

katalogos1_22.jpg
Ο Ρώσος Πρόεδρος πάντως δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας: «η κοινή μας πρωτοβουλία αποβλέπει να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς και να διευρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας».

«Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των κοινών ριζών πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι τυχαίο που με την παρουσία σας εγκαινιάζεται ένα τόσο σοβαρό έκθεμα σε μουσείο της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο Αγ. Αντρέι Ρουμπλιόφ έδωσε στην εικόνα τα ρωσικά χαρακτηριστική και την ρωσική πνευματικότητα». Δίκαια λοιπόν είπε ο Αλέξης Τσίπρας η ρωσική τέχνη θεωρείται πηγή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από την χώρα. Μαζί με την κόρη της Ακρόπολ��ς που βρίσκεται στην Ρωσία, αποδεικνύουμε την σημασία που δίνουμε στην συνεργασία των λαών μας. Παράλληλα, μέσω των αρμόδιων φορέων, αποκτάται και η τεχνογνωσία στον τομέα συντήρησης εικόνων».

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς της Ρωσίας με το Βυζάντιο, «στην θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του οποίου συνεχίζει και η Ελλά��α σήμερα».

Με αφορμή έργο του περίφημου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο, ο κ. Πούτιν σημείωσε πως ο Ρουμπλιώφ άντλησε την έμπνευσή του από την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του Βυζαντίου, λαμβάνοντας απ' αυτό τεχνογνωσία και δημιουργικά μέσα, στα οποία ο ίδιος πρόσθεσε το λεγόμενο «ρωσικό ύφος».

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομά του το ήξεραν μονάχα οι ειδικοί - και μόνον στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματά του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε πως η έκθεση του έργου του Αντρέι Ρουμπλιώφ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών του «2016 - Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top