Τοξικά ρούχα: Γιατί είναι επικίνδυνα και τι να προσέχουμε

'Ερευνες έδειξαν ότι τα ρούχα που φοράμε μπορεί να βλάψουν την υγεία μας

Τοξικά ρούχα: Γιατί είναι επικίνδυνα και τι πρέπει να προσέχουμε

Αλλεργίες, σοβαρές αυτοάνοσες ασθένειες, έως μείωση της γονιμότητας, ακόμη και καρκίνο μπορεί να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα ρούχα που φοράμε όταν η ποιότητά τους δεν είναι σύμφωνη με τα πρότυπα κατασκευής. Μελέτες έδειξαν ότι τα ρούχα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως τοξικά.

Φόρεμα με sneakers: Ο πιο στιλάτος συνδυασμός του καλοκαιριού!

Η παγκόσμια βιομηχανία ρούχων και το λεγόμενο Fast Fashion, «γρήγορη μόδα», έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς προκαλούν περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, όμως, από τη στιγμή που η παγκόσμια βιομηχανία ρούχων - στον βωμό του γρήγορου κέρδους -θυσιάζει την ποιότητα, δημιουργούνται και άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την υγεία μας.

Τοξικά ρούχα: Τι προκαλούν και τι πρέπει να προσέχουμε

'Ερευνες έδειξαν ότι τα ρούχα που φοράμε μπορεί να βλάψουν την υγεία μας / Pexels

Aυτά είναι τα κομμάτια που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στην ντουλάπα σου

Γιατί είναι επιβλαβή

Με τις πρακτικές που ακολουθεί η βιομηχανία ρούχων και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται η κατάσταση λαμβάνει επικίνδυνη τροπή.

Μπορεί τα ρούχα να έχουν γίνει πιο βολικά, ανθεκτικά στους λεκέδες ή με αντίσταση στο τσαλάκωμα, όμως την ίδια στιγμή έχουν γίνει και πιο τοξικά. Σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τα υλικά, μέχρι τη βαφή και την επεξεργασία, τα υφάσματα υποβάλλονται σε επεξεργασία με δεκάδες χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν από δερματίτιδα, μέχρι καρκίνο.

Τα φθηνά παραγόμενα ρούχα, αντιγράφουν τα τελευταία στυλ της πασαρέλας και διοχετεύονται γρήγορα στα καταστήματα. Η παραγωγή ρούχων σε μεγάλες ποσότητες επιτρέπει στους καταναλωτές να αποκτήσουν περισσότερα ρούχα σε χαμηλές τιμές, όμως, το ερώτημα είναι με ποιο αντίτιμο.

Ένα καινούριο ρούχο μπορεί να μας προκαλέσει φαγούρα, ή να διαπιστώσουμε ότι το ύφασμα του, μας έχει προκαλέσει εξάνθημα. Αυτά τα προβλήματα είναι όλο και πιο συχνά, καθώς όλο και περισσότερες χημικές ουσίες προστίθενται στα ρούχα μας όταν βάφονται, ή όταν υποβάλλονται σε επεξεργασία με πρόσθετα που τα κάνουν ανθεκτικά στους λεκέδες, το τσαλάκωμα και τις οσμές. 

 

Επίσης πολλές χημικές ουσίες στα ρούχα διαταράσσουν τις ορμόνες και το ενδοκρινικό μας σύστημα. 

Δες πώς να σώσεις χώρο στην ντουλάπα σου!

Τι έδειξαν έρευνες

'Ερευνα σε 38 δείγματα παιδικών ρούχων και ρούχων ενηλίκων και αξεσουάρ μητρότητας, έδειξε ότι ένα στα πέντε είδη είχε αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών - συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, των PFAS και των φθαλικών ενώσεων - τα οποία οι ειδικοί βρήκαν ανησυχητικά.

Τα χημικά χρησιμοποιούνται σε κάθε τμήμα της παραγωγής. Όταν φτάνουν στα καταστήματα, τα ρούχα αυτά εξακολουθούν να περιέχουν πολλά χημικά. Η τοξική διαδικασία ξεκινά από το δέρμα μας, το οποίο απορροφά οτιδήποτε βάζουμε πάνω του, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών στα ρούχα μας.

Μια μελέτη της Greenpeace για την Εκστρατεία Detox εντόπισε 11 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά για την κατασκευή των ρούχων και περιέχουν τοξίνες, καρκινογόνες ουσίες και ορμονικούς διαταράκτες, οι οποίες θα έπρεπε να απαγορευτούν, αλλά προς το παρόν δεν έχουν αποσυρθεί.

Μια έρευνα από το Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών και Αναλυτικής Χημείας, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, δείχνει ότι ορισμένες χημικές ουσίες που περιέχονται στις πιτζάμες, μπορούν να βρεθούν στα ούρα ενός παιδιού 5 ημέρες μετά τη χρήση τους για ένα μόνο βράδυ.

Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες  

Δεδομένου ότι η βιομηχανία της μόδας λειτουργεί με αρκετά χαλαρούς κανονισμούς, το πρόβλημα των τοξικών ενδυμάτων δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.

Στις επόμενες αγορές σας καλό είναι να αναζητήσετε υλικά, υφάσματα και βαφές που θεωρούνται φυσικά (βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, δέρμα) και όχι συνθετικά υλικά.

Επίσης να πλένετε πάντα τα καινούρια ρούχα πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά.

Καλό είναι τέλος να αναζητάτε ρούχα με ετικέτα πιστοποίησης χημικής περιεκτικότητας, όπως οι OEKO-TEX®, GOTS ή BLUESIGN®.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top