Ντόναλντ Τραμπ: Συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος

Κατηγορείται για παράνομη παρακράτηση διαβαθμισμένων εγγράφων

Η στιγμή που η αυτοκινητοπομπή με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβαίνει στη λιμουζίνα του φτάνει στο δικαστήριο του Μαϊάμι/ ΑΡ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος, με τον όρο να μην επικοινωνεί με πιθανούς μάρτυρες στην υπόθεση, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε νωρίτερα στο δικαστήριο του Μαϊάμι, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, επειδή κράτησε παρανόμως διαβαθμισμένα έγγραφα, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο και είπε ψέματα σε αξιωματούχους που επιχείρησαν να τα ανακτήσουν. Συνολικά είναι αντιμέτωπος με 37 κατηγορίες, μεταξύ αυτών για «παρακράτηση πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και «παρακώλυση της δικαιοσύνης».

Δυνάμεις ασφαλείας έξω από το δικαστήριο του Μαϊάμι όπου οδήγηθηκε ο Τραμπ - AP Photo/Alex Brandon

Δυνάμεις ασφαλείας έξω από το δικαστήριο του Μαϊάμι όπου οδήγηθηκε ο Τραμπ - AP Photo/Alex Brandon

Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες, αν και ο ίδιος δήλωσε αθώος και για τις 37.

Οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν να γίνει δίκη με ένορκους. «Σίγουρα δηλώνουμε αθώοι», είπε στον δικαστή ο δικηγόρος του Τραμπ, Τοντ Μπλανς.

Πριν από τη δίκη, ο πρώην πρόεδρος τέθηκε υπό κράτηση για περίπου 10 λεπτά, ενώ πήραν και ηλεκτρονικά αντίγραφα των δακτυλικών του αποτυπωμάτων. Ο βοηθός και συγκατηγορούμενος του Τραμπ, Γουόλτ Ναούτα, συνελήφθη επίσης. 

Ο Τραμπ κατηγορείται για παρακράτηση απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ

Μέσω του ιστότοπου Truth Social, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε για τη σύλληψή του: «Μία από τις πιο θλιβερές μέρες της ιστορίας της χώρας μας. Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή». Σε άλλο ποστάρισμα, έγραψε: «Στον δρόμο για το δικαστήριο. Κυνήγι μαγισσών! Κάντε την Αμερική ξανά σπουδαία».

Υποστηρικτές του, που φορούσαν καπελάκια με το σύνθημα "Make America Great Again" και κρατούσαν αμερικανικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο και φώναζαν συνθήματα όπως «Το Μαϊάμι υπέρ του Τραμπ» και «Οι Λατίνοι υπέρ του Τραμπ», τη στιγμή που η αυτοκινητοπομπή του έφτανε στο κτίριο.

Ο δήμαρχος του Μαϊάμi, Φράνσις Σουάρες, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν αναφέρθηκαν προβλήματα όσον αφορά στην ασφάλεια. Οι αρχές ανέμεναν ότι θα συγκεντρώνονταν στο δικαστήριο έως και 50.000 άνθρωποι και προετοιμάζονταν για πιθανά βίαια επεισόδια, όπως εκείνα που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021. 

H στιγμή που ο Τραμπ αποχώρησε από τη βίλα του στο Μαϊάμι κατευθυνόμενος προς το δικαστήριο/ (AP Photo/Jim Rassol)

H στιγμή που ο Τραμπ αποχώρησε από τη βίλα του στο Μαϊάμι κατευθυνόμενος προς το δικαστήριο/ (AP Photo/Jim Rassol)

Τραμπ: «Στοχοποιούμαι από την κυβέρνηση Μπάιντεν»

Ο Τραμπ δηλώνει αθώος και κατηγορεί την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι τον στοχοποιεί. Την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, που έχει αναλάβει την έρευνα σε βάρος του, "τον μισεί".

Η σημερινή ακρόαση πάντως άνοιξε τον κύκλο μιας πολύπλοκης δικαστικής διαδικασίας, που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top