Αθώα η μητέρα που καταδικάστηκε για τους θανάτους των 4 παιδιών της;

20 χρόνια μετά βρέθηκαν νέα στοιχεία και της δόθηκε χάρη

Οι πρώτες στιγμές της Κάθλιν Φλόμπιγκ μετά την αποφυλάκισή της / Βίντεο AP

Κάποτε ονομαζόταν η «χειρότερη κατά συρροή δολοφόνος στην Αυστραλία», πέρασε δύο δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα, όμως η ίδια επέμενε στην αθωότητά της καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής της. 

Η 55χρονη σήμερα Κάθλιν Φόλμπιγκ έλαβε χάρη για τον θάνατο των τεσσάρων παιδιών της και αποφυλακίστηκε τη Δευτέρα, μετά από απόφαση του γενικού εισαγγελέα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

 

 

Η Φόλμπιγκ καταδικάστηκε το 2003 για τη δολοφονία των τριών παιδιών της και την ανθρωποκτονία του πρωτότοκου γιου της. Εξέτισε 20 από τα 25 χρόνια κάθειρξης και καθ΄όλη τη διάρκεια της φυλάκισής της υποστήριζε ότι είναι αθώα.

«Νίκησε η επιστήμη. Πάντα σκεφτόμουν και θα σκέφτομαι τα παιδιά μου, θα πενθώ για αυτά και θα τα θυμάμαι πάντα», ήταν τα πρώτα λόγια της, μετά την αποφυλάκισή της.

Από φυσικά αίτια οι θάνατοι τριών παιδιών; 

Η απόφαση να απελευθερωθεί τώρα μετά από τόσα χρόνια, ήρθε κατόπιν δύο νέων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πιθανότητα τρία από τα παιδιά να πέθαναν από φυσικά αίτια, όπως είχε υποστηρίξει η Φόλμπιγκ.

Συγκεκριμένα, μια γενετική μετάλλαξη γνωστή ως CALM2 G114R βρέθηκε ότι να συνδέετεαι με τους θανάτους των δύο παιδιών της, της Σάρα και της Λάουρα.

Επίσης, στοιχεία εμπειρογνωμόνων υποδεικνύουν ότι ένας από τους γιους της Φόλμπιγκ, ο Πάτρικ, ενδέχεται να είχε μια υποκείμενη νευρογενετική διαταραχή - όπως η επιληψία - η οποία θα μπορούσε να τον οδηγήσει στον θάνατο.

Όσον αφορά το τέταρτο παιδί, τον Κάλεμπ, υποστηρίζεται ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σύμπτωσης και τάσης – τα οποία αποτελούσαν σημαντικό μέρος της υπόθεσης της εισαγγελίας του 2003 – δεν ίσχυαν πλέον.

Κάθλιν Φόλμπιγκ

Η Κάθλιν Φλόμπινγκ έμεινε στη φυλακή για 20 χρόνια, καταδικασμένη για τους θανάτους των τεσσάρων παιδιών της / AP Image

Παρόλο που η τελική έκθεση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την ενοχή της 55χρονης για καθεμία από τις αρχικές κατηγορίες για τις οποίες δικάστηκε.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας συμβουλεύτηκε τον δικηγόρο του στέμματος προτού συστήσει στον κυβερνήτη να δοθεί χάρη στη Φόλμπιγκ και να αφεθεί ελεύθερη.

Θα ζητήσει αποζημιώση η Φόλμπιγκ;

Η έκθεση με τα ιατρικά στοιχεία που συνηγορούν στην αθωότητα της Φόλμπιγκ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μόλις οριστικοποιηθεί, ο δικαστής μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο ποινικό εφετείο για περαιτέρω αξιολόγηση, σχετικά με το εάν οι καταδικαστικές αποφάσεις πρέπει να ανατραπούν.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις της Φόλμπιγκ δεν έχουν ακόμη ανατραπεί, καθώς μόνο το ποινικό εφετείο έχει την εξουσία να το πράξει. Η χάρη σημαίνει απλώς ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να εκτίσει το υπόλοιπο μέρος της ποινής της.

Το αν θα λάβει ή όχι αποζημίωση για την παράνομη φυλάκισή της δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είναι ευθύνη της νομικής ομάδας της Φόλμπιγκ να κινήσει νομικές διαδικασίες για αποζημίωση, μόλις ο δικαστής ολοκληρώσει την έκθεσή του και εάν το θέμα παραπεμφθεί στη συνέχεια στο ποινικό εφετείο.

Στη συνέχεια η Φόλμπιγκ θα έχει την επιλογή να κινήσει αστικές διαδικασίες κατά της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας για να ζητήσει αποζημίωση. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση στην κυβέρνηση για μια οικειοθελή (ex gratia) πληρωμή ως άλλο τρόπο αποζημίωσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top