Nord Stream: Bρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών - Επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ

Τι ανακοίνωσε Σουηδός εισαγγελέας

Υποβρύχιο drone καταγράφει τις ζημιές στους αγωγούς αερίου της Nord Stream στη Βαλτική / Βίντεο Reuters

Ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στους κατεστραμμένους αγωγούς αερίου Nord Stream, επιβεβαιώνοντας ότι έγινε σαμποτάζ, δήλωσε σήμερα Σουηδός εισαγγελέας. 

Nord Stream: Δύο πλοία πέρασαν κοντά από τους αγωγούς πριν τη διαρροή

Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν τέσσερις τρύπες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Nord Stream: Bρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών - Επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στους κατεστραμμένους αγωγούς αερίου Nord Stream στη Βαλτική / AP

Τον περασμένο μήνα η Δανία ανακοίνωσε πως προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.

«Η ανάλυση, που έγινε, έδειξε ίχνη εκρηκτικών σε αρκετά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν», αναφέρεται σε δήλωση της Σουηδικής Εισαγγελικής Αρχής. 

Μόσχα: «Το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream»

«Η έρευνα είναι πολύ περίπλοκη και συνολική. Η συνεχιζόμενη εξέταση θα καθορίσει αν μπορούν να ταυτοποιηθούν ύποπτοι», προστίθεται.

Το γραφείο του εισαγγελέα Ματς Λιούνκβιστ, ο οποίος έχει αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα για την καταστροφή των αγωγών που διεξάγεται στη Σουηδία, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Nord Stream: Τα πρώτα πλάνα από τις ζημιές στον αγωγό μετά τις εκρήξεις

Nord Stream: Οι έρευνες για τις διαρροές και οι κατηγορίες της Ρωσίας

Οι εκρήξεις έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου ταυτόχρονα στους δύο ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - Nord Stream και Nord Stream 2.

Η Ρωσία διά στόματος Πούτιν έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια «δείχνοντας» τη Βρετανία ως τη μόνη μαζί με τις ΗΠΑ που θα είχε συμφέρον από μία τέτοια ενέργεια. Το Λονδίνο απέρριψε τις κατηγορίες για τις οποίες η Μόσχα δεν έχει προσκομίσει κάποια απόδειξη. Η Ευρώπη έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα. Οι αρχές της Σουηδίας που έκαναν έρευνα έκαναν λόγο για «διακεκριμένο σαμποτάζ».

Οι πρώτες επιθεωρήσεις από τις σουηδικές αρχές στον τόπο των διαρροών που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική έδειξαν ότι «ενισχύονται οι υποψίες για σαμποτάζ με εκρήξεις που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές».

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου», είχε δηλώσει ο ειδικός εισαγγελέας-επιφορτισμένος με τη σουηδική έρευνα, σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top