Αναβλήθηκε και η δεύτερη προσπάθεια για εκτόξευση του πυραύλου Άρτεμις 1 της NASA προς τη Σελήνη λόγω νέας επικίνδυνης διαρροής υδρογόνου.
Η ομάδα της NASA ανακάλυψε διαρροή υδρογόνου στον πύραυλο, ο οποίος δεν ήταν επανδρωμένος, και μετά από ώρες προσπαθειών δεν κατάφεραν να την επιλύσουν. Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα.
The #Artemis I mission to the Moon has been postponed. Teams attempted to fix an issue related to a leak in the hardware transferring fuel into the rocket, but were unsuccessful. Join NASA leaders later today for a news conference. Check for updates: https://t.co/6LVDrA1toy pic.twitter.com/LgXnjCy40u
— NASA (@NASA) September 3, 2022
Καθώς υπήρχε διαρροή δεν μπόρεσε η ομάδα εκτόξευσης να γεμίσει τη δεξαμενή υγρού υδρογόνου, ενός από τα προωθητικά που χρησιμοποιούνται στο μεγάλο κεντρικό στάδιο του πυραύλου.
ΝΑSA: «Φρένο» στην ιστορική εκτόξευση της αποστολής «Artemis» στη Σελήνη
Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης σημειώθηκε τη Δευτέρα
Λίγο πριν την προγραμματισμένη εκτόξευση είχε αναβληθεί και η πρώτη απόπειρα τη Δευτέρα.
Υπήρξε και τότε διαρροή υδρογόνου ενώ εξετάστηκε επίσης και μια ρωγμή στο υλικό του συστήματος θερμικής προστασίας σε μία από τις φλάντζες.
Η εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα της αποστολής «Artemis 1» με έναν πελώριο πύραυλο Space Launch System (SLS) που θα μετέφερε την μη επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων (Orion) γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων και μετά θα επέστρεφε στη Γη, είχε προγραμματιστεί για τις 15:33 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας.
ΗΠΑ: Επιστροφή στη Σελήνη - Σήμερα ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Άρτεμις»
Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.