Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 5 αιώνες

Ποτάμια ξεραίνονται και οι καύσωνες διαδέχονται ο ένας τον άλλο

H Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα ποτάμια ξεραίνονται σε πολλές περιοχές, οι καύσωνες διαδέχονται ο ένας τον άλλο, ενώ φωτιές καταπίνουν τα δάση.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και δεκαετίες. Η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι μερικές από τις χώρες που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού. Και στη Γαλλία, πάνω από 100 δήμοι δεν έχουν τρεχούμενο, πόσιμο νερό», αναφέρει το BBC.

Γαλλία: Καταστροφικές φωτιές - Στάχτη 60.000 στρέμματα γης

«Η Γαλλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία από τότε που άρχισαν οι καταγραφές. Ήμασταν σε ένα κομμάτι του ποταμού Λίγηρα, που είναι ο μακρύτερος ποταμός της Γαλλίας, το οποίο έχει ξεραθεί εντελώς», τονίζει ο Βρετανός ρεπόρτερ.

Την ίδια ώρα, 16 γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό στη Γαλλία που αντιμετωπίζει νέο κύμα καύσωνα με 40άρια εν όψει. Εξαιτίας της ξηρασίας, οι βάρκες έχουν καθίσει στην κοίτη αυτού του ποταμού στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Εξάλλου, στη νοτιοδυτική Γαλλία, μαίνονται και πάλι πυρκαγιές. 60.000 στρέμματα έγιναν στάχτη και 6000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Μεγάλη Βρετανία: Συναγερμός για έξαρση πολιομυελίτιδας

Από την Άλλη, η Βρετανία ετοιμάζεται για ημέρες ακραίων θερμοκρασιών, στο τελευταίο κύμα καύσωνα που θα χτυπήσει τη χώρα.

Στο μεταξύ, Βρετανοί αγρότες σημαίνουν συναγερμό για τις επιπτώσεις του ξηρού κλίματος στην σοδειά τους, με πολλούς να πρέπει να αντλήσουν χειροκίνητα νερό για τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας.

Κλιματική αλλαγή: Επιδεινώνει τις μεταδοτικές ασθένειες και με τη... βούλα

Ο υδράργυρος σε Αγγλία και Ουαλία αναμένεται να εκτοξευτεί στους 36 βαθμούς Κελσίου. Οι αρχές προειδοποιούν για «θανάσιμη ζέστη», την ώρα που φωτιές ξεσπούν σε εκτάσεις με ξερά χόρτα.

Ένα χωριό στο Oxfordshire έγινε το πρώτο που ξέμεινε από νερό και οι κάτοικοι αγοράζουν εμφιαλωμένο και περιμένουν τις υδροφόρες. Τα κανάλια στο Λονδίνο μετατρέπονται σε πράσινη «σούπα» εξαιτίας φυκιών που αναπτύχθηκαν λόγω της πρωτόγνωρης ζέστης.

Νησιά Φίτζι: Χωριά βυθίζονται - Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Στον αντίποδα, στην Τουρκία σημειώνονται πλημμύρες στην Κωνσταντινούπολη. Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και οι αρχές σήμαναν κίτρινο συναγερμό σε 7 πόλεις για ισχυρές βροχοπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top