«Ναυάγησαν» οι συνομιλίες Σουηδίας και Φινλανδίας με Τουρκία για ΝΑΤΟ

Για «εποικοδημιτικές» συνομιλίες κάνει λόγο ο Γενς Στόλτενμπεργκ

NATO Σημαία

Ναυάγησαν οι συνομιλίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την Τουρκία για την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ.

O εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε, πάντως, πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

«Συνήγορος» του Ερντογάν ο Γ.Γ. ΝΑΤΟ- «Αδειάζει» Φινλανδία - Σουηδία

Η Σουηδία και η Φινλανδία βρίσκουν απέναντί τους την Τουρκία σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία τον Μάιο, αλλά η Τουρκία αντιδρά κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν και προστατεύουν Κούρδους μαχητές και άλλες οργανώσεις, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Δένδιας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ: Η Τουρκία απειλεί και προκαλεί

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για το θέμα, ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει από τη Σουηδία, ιδίως, να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις ενέργειες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη χώρα και ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις αιτήσεις για ένταξη των σκανδιναβικών χωρών «εξαρτάται πλέον από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα λάβουν μέτρα».

Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία ίσως διαρκέσει «χρόνια»

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που θέτει η Άγκυρα για την ένταξη των δύο χωρών.

«Χαιρετίζω την εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σχετικά με τις ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Τόνισε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έκανε τη Συμμαχία ισχυρότερη και ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή. Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και προσβλέπω στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top