Ουκρανία: Δηλητηριάστηκαν ο Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές

«Ξεφλούδιζε το πρόσωπό τους, έκαιγαν τα μάτια τους»

Την είδηση ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές έχουν εμφανίσει συμπτώματα δηλητηρίασης, μετέδωσε η Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ο Ρώσος ολιγάρχης και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, μετά από μία συνάντησή τους στο Κίεβο τις προηγούμενες ημέρες. Yπέφεραν από «επώδυνο κάψιμο» στα μάτια τους, ενώ παρατηρείται και έντονο ξεφλούδισμα του δέρματος σε πρόσωπο και χέρια, ενώ η δηλητηρίαση αποδίδεται σε Ρώσους σκληροπυρηνικούς.

Η δηλητηρίαση του Ρώσου ολιγάρχη, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από εκπρόσωπό του. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος στοχοποίησε τον δισεκατομμυριούχο και άλλους δύο, που επίσης έπεσαν θύματα δηλητηρίασης.

Πάντως, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ωστοσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, o Αμπράμοβιτς έχασε για λίγη ώρα την όρασή του.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, o Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος είναι ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Πούτιν, έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο.

«Πες του ότι θα τους συντρίψω» - Η απάντηση Πούτιν στον Ζελένσκι

Ουκρανία: «Η Μαριούπουλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων», λέει ο δήμαρχος

Μάλιστα, γι' αυτόν τον λόγο ο Ουκρανός Προέδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να τον εξαίρεσει από την λίστα των κυρώσεων σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς φέρεται να παρέδωσε προ ημερών ένα χειρόγραφο σημείωμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τους όρους της Ουκρανίας για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η οργισμένη αντίδραση του Ρώσου Προέδρου ήταν «πες του ότι θα τους συντρίψω», μήνυμα το οποίο φέρεται να μετέφερε - μέσω  Ουκρανού βουλευτή - ο Ρώσος ολιγάρχης στον Ουκρανό Πρόεδρο.

 

Ποιους κατηγορούν για τη δηλητηρίαση οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ουκρανική πλευρά απέδωσε την δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς της Μόσχας, για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Πρόσωπο κοντά στον Αμπράμοβιτς είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για ύποπτη δηλητηρίαση. Δυτικοί ειδικοί που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top