Ο Ζελένσκι είπε στον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς;

Δημοσίευμα «βόμβα» από την Wall Street Journal

Την ώρα που η Δύση επιβάλλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και τους Ρώσους ολιγάρχες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δημοσίευμα «βόμβα» της Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Ρώσο μεγιστάνα, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. 

«Oι Ρώσοι ολιγάρχες θέλουν να απομακρύνουν τον Πούτιν από την εξουσία»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όταν ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν τις κυρώσεις στους Ρώσους στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε στο Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.

Γιατί όμως ο Ζελένσκι να ζητήσει κάτι τέτοιο; Όπως αναφέρει η WSJ, Ο Ουκρανός πρόεδρος συμβούλεψε τον Μπάιντεν σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς, καθώς θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός ως ενδιάμεσος με τη Ρωσία για να βοηθήσει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν για το προσωπικό αυτό τηλεφώνημα,ο Αμερικανός πρόεδρος συμβουλεύτηκε τον Ουκρανό ομόλογό του για μια σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχεδιαζόμενων κυρώσεων κατά του Αμπράμοβιτς.

Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Ο Ρώσος μεγιστάνας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς - AP Image

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Έμιλι Χορν, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει τις ιδιωτικές συνομιλίες Μπάιντεν – Ζελένσκι.

Απάντηση δε θέλησαν να δώσουν τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, αλλά και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον.

«Για τις διαπραγματεύσεις, και προς το συμφέρον της επιτυχίας τους, δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τη διαδικασία ούτε την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς», ανέφερε σε δήλωση του εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την απόφαση των ΗΠΑ ως «απροσδόκητη ανατροπή της στρατηγικής της δύσης να τιμωρεί πλούσιους ολιγάρχες με δεσμούς με το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να πιέσει τον Πούτιν».

Πάντως όπως σημειώνεται, ενώ αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν τοποθετηθεί κατά του πολέμου, ο Αμπράμοβιτς είναι ο μόνος ολιγάρχης που λέει δημόσια ότι προσπαθεί να πιέσει τη Μόσχα να βρει μια ειρηνική λύση για κατάπαυση του πυρός.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top