Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με «συνέπειες» το Πεκίνο αν βοηθήσει τη Μόσχα

Εικόνες από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο πόλεμος στη Ουκρανία, αφού η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό.

Προειδοποίηση Ζελένσκι: «Θέμα χρόνου να πέσουν βόμβες σε χώρες του ΝΑΤΟ»

Η είδηση αυτή προκάλεσε ανησυχία στον Λευκό Οίκο, ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους, όπως αναφέρει στην κυριακάτικη έκδοσή της η Financial Times, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σαρλ Μισέλ: «Ο Πούτιν βλέπει τη δημοκρατία σαν πανδημία»

Βομβαρδισμένο τοπίο στο Χάρκοβο

Πόλεμος Ουκρανία: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με «συνέπειες» το Πεκίνο

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί στη Ρώμη τη Δευτέρα, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα αντιμετωπίσει με απόλυτη βεβαιότητα συνέπειες, εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Στη Μαριούπολη έπεσαν πάνω από 100 βόμβες σε 24 ώρες

Yang Jiechi

O Yang Jiechi - AP Image

Σάλιβαν

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν

Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα για τις αναφορές αυτές, ο Λιου Πενγκγιού, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, είπε ότι δεν έχει ακούσε ποτέ κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Κίνα θεωρεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία «ανησυχητική», προσθέτοντας: «Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης».

Ο Λιου είπε επίσης ότι θα πρέπει να καταβληθούν οι μεγαλύτερες κατά το δυνατόν προσπάθειες για τη στήριξη της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων παρά τη δύσκολη κατάσταση ώστε να επιτευχθεί ένα ειρηνικό αποτέλεσμα.

Ο Σάλιβαν δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Κίνα γνώριζε ότι η Ρωσία σχεδίαζε κάποια ενέργεια στην Ουκρανία προτού γίνει η εισβολή, αν και το Πεκίνο μπορεί να μην είχε καταλάβει την πλήρη έκταση αυτού που σχεδιαζόταν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top