Κορωνοϊός - ECDC: Στις χώρες «μεγάλης ανησυχίας» η Ελλάδα

Σε έξαρση η πανδημία στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες έχει «ξεφύγει» η διασπορά

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο/ AP

Η Ελλάδα είναι μια χώρα «μεγάλης ανησυχίας» για τον ECDC σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση κατάστασης του κορωνοϊού από τον oργανισμό.

Νέα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα - Τι ισχύει για όσους κάνουν ταξίδι

Ως την περασμένη Κυριακή, η συνολική επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν)  χαρακτηρίζεται από υψηλό και ταχέως αυξανόμενο συνολικό ποσοστό κρουσμάτων και αργά αυξανόμενο ποσοστό θανάτων. Παρατηρούνται πλέον αυξανόμενα ποσοστά κοινοποίησης κρουσμάτων και επιδημιολογική κατάσταση υψηλής ή πολύ υψηλής ανησυχίας, ιδίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της ΕΕ/ΕΟΧ. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα, η οποία περιόρισε τη μείωση της μετάδοσης που επιτεύχθηκε με την εξάπλωση του εμβολιασμού COVID-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Έρευνα: Βρέφη και έφηβοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες νοσηλείας

Το συνολικό ποσοστό κοινοποίησης κρουσμάτων COVID-19 για την ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 783,7 ανά 100 000 κατοίκους (809,1 την προηγούμενη εβδομάδα). Το ποσοστό αυτό μειώνεται εδώ και μία εβδομάδα. Το 14ήμερο ποσοστό θανάτων από COVID-19 (58,8 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε σύγκριση με 55,8 θανάτους την προηγούμενη εβδομάδα) παραμένει σταθερό εδώ και τρεις εβδομάδες. Από τις 29 χώρες με στοιχεία για τις εισαγωγές σε νοσοκομεία ή ΜΕΘ ή την πληρότητα έως την εβδομάδα 49, οι 12 ανέφεραν αυξητική τάση σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους δείκτες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Έρευνα - Κορωνοϊός: Οι λοιμώξεις σε εμβολιασμένους δημιουργούν ανοσία

Η αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε χώρας από το ECDC βασίζεται σε μια σύνθετη βαθμολογία με βάση την απόλυτη τιμή και την τάση πέντε εβδομαδιαίων επιδημιολογικών δεικτών COVID-19. Δύο χώρες (Γαλλία και Λιχτενστάιν) χαρακτηρίστηκαν ως πολύ μεγάλης ανησυχίας, 21 χώρες (Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία) ως μεγάλης ανησυχίας, έξι χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Μάλτα και Σλοβενία) ως μέτριας ανησυχίας και μία χώρα (Ρουμανία) ως χαμηλής ανησυχίας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερις χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Σουηδία) μετακινήθηκαν σε υψηλότερη κατηγορία, 10 χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία) μετακινήθηκαν σε χαμηλότερη κατηγορία και 16 χώρες παρέμειναν στην ίδια κατηγορία.

Οι προβλέψεις των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ευρωπαϊκό κόμβο πρόβλεψης COVID-19 και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ που παράγονται από το ECDC παρέχουν προβλέψεις για τις εβδομάδες 50 και 51. Σε σύγκριση με την τρέχουσα εβδομάδα, προβλέπονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, σταθερές τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, μειωτικές τάσεις στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και σταθερές τάσεις στους θανάτους στην ΕΕ/ΕΟΧ έως το τέλος της εβδομάδας 51.

«Να προτιμώνται τα εμβόλια Pfizer και Moderna αντί J&J, λόγω θρομβώσεων»

Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η σωρευτική πρόσληψη τουλάχιστον μιας δόσης εμβολίου στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 83,2% (εύρος: 33,1-100,0%- συγκεντρωτικά στοιχεία από 30 χώρες) μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω και 71,6% (εύρος: 27,7-89,0%- συγκεντρωτικά στοιχεία από 30 χώρες) στο συνολικό πληθυσμό. Η αθροιστική πρόσληψη του πλήρους εμβολιασμού ήταν 78,5% (εύρος χωρών: 31,7-95,7%) μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω και 67,2% (εύρος χωρών: 26,5-82,0%) στο συνολικό πληθυσμό.

Η εκτιμώμενη κατανομή (διάμεσος και εύρος τιμών από 20 χώρες για τις εβδομάδες 47 έως 48, 22 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2021) των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία (VOC) ήταν 97,3% (79,4-100,0%) για το B.1.617.2 (Delta), 0,4% (0,0-5,1%) για το B.1.1.529 (Omicron), 0,0% (0,0-0,0%) για το B.1.351 (Beta) και 0,0% (0,0-0,0%) για το P.1 (Gamma). Η κατανομή ήταν 0,0% (0,0-4,2%) για το B.1.1.7 (Alpha), το οποίο υποβαθμίστηκε από τον κατάλογο των πτητικών οργανικών ενώσεων στις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο ΕΜΑ ενέκρινε ακόμα δύο φάρμακα για τον κορωνοϊό

Η μετάλλαξη ανιχνεύεται σε αυξανόμενους αριθμούς σε πολλές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, ορισμένες από τις οποίες αναφέρουν πλέον μετάδοση στην κοινότητα. Η αλληλούχιση παραμένει στοχευμένη στις περισσότερες χώρες. Μια περιγραφή των τάσεων στις συνολικές ανιχνεύσεις και της επιδημιολογίας των 1.366 αναφερόμενων κρουσμάτων είναι διαθέσιμη στην ενότητα περίληψη των παραλλαγών του ιού και των παραλλαγών.

Κείμενο: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top