Αφγανοί καταγγέλουν: «Τούρκος αξιωματούχος μας πέταξε στον Έβρο»

Ο Τσαβούσογλου «κλείνει το μάτι» στους Ταλιμπάν

Αφγανοί και Σύριοι καταγγέλουν ότι Τούρκος αξιωματικός τους υποχρέωσε -με απειλή όπλου- να βουτήξουν στον Έβρο για να περάσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την μαρτυρία τους, τρεις άνθρωποι πνίγηκαν! Όσοι σώθηκαν επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη και μίλησαν στην κάμερα για όσα έζησαν.  

«Ο αξιωματικος τον έπιασε από τον ώμο και τον μετέφερε στο ποτάμι. Είπε στους στρατιώτες: "Πετάξτε τους όλους στο ποτάμι, να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Και αν κάποιος δεν κατέβει πυροβολείστε τον στο κεφάλι και πετάξτε τον στο ποτάμι» δήλωσε ένας Σύριος πρόσφυγας. 

Με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ για το Αφγανιστάν

Ο Σύριος Αμπντουλκερίμ Αλ Κάι και άλλοι 44 άνθρωποι υπάκουσαν στις εντολές του Τούρκου αξιωματικού που συνάντησαν στα σύνορα. Ο Αλ Κάι πήδηξε στο ποτάμι, αλλά κολύμπησε και... σώθηκε! Σπάει τη σιωπή του και αποκαλύπτει όσα είδε και άκουσε:  


«Ένας του είπε "Για όνομα του Αλλάχ μη με πετάξετε, έχω τέσσερα παιδιά" και τότε ο αξιωματικός πήγε δίπλα του και του είπε "Ποιος είναι ο Αλλάχ; Εγώ δεν πιστεύω στον Αλλάχ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλει ότι στο περιστατικό πνίγηκαν ένας Αφγανός και δύο Σύριοι πρόσφυγες!

Ο Τσαβούσογλου «κλείνει το μάτι» στους Ταλιμπάν

Η Άγκυρα εργαλειοποιεί και  το προσφυγικό, ενώ ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί και το νέο κύμα που έρχεται από το Αφγανιστάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, "κλείνει το μάτι" στους Ταλιμπάν. Θέλει να ελέγχει ΚΑΙ το αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

« Τώρα από τους Ταλιμπάν και κατά τον ίδιο τρόπο  από κάποιες άλλες χώρες, υπάρχουν προτάσεις για συνεργασία μαζί μας. Όλα αυτά τα αξιολογούμε» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Αθήνα διαμηνύει στις Βρυξέλλες ότι δε θα επιτρέψει στην Άγκυρα να παίξει με ανθρώπινες ψυχές. 

«Η μετανάστευση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε καθαυτή ως θέμα, αλλά και το ενδεχόμενο ορισμένες χώρες να προσπαθήσουν να εργαλειοποιήσουν τα μεταναστευτικά ρεύματα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. 

«Είναι απαραίτητη η παροχή συνδρομής της Ε.Ε. προς τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, ιδίως όσον αφορά στην πρόληψη των προσφυγικών ροών» τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top