Γαλλία: 926.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για εμβόλιο μετά το διάγγελμα

Νέο lockdown απειλεί τη χώρα - Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν

Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε η Γαλλία με σκοπό να αναχαιτίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας. / βίντεο: AP

Σκληρά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να αναχαιτίσει την πανδημία και τη μετάλλαξη Δέλτα που απειλεί με νέο lockdown τη Γαλλία.

Nέα περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Στο διάγγελμά του, που παρακολούθησαν 22,4 εκατ. πολίτες, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η γαλλική οικονομία άντεξε την κρίση της πανδημίας και πως η Γαλλία είναι η πιο ελκυστική οικονομία μεταξύ της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις «μοναδικές» όπως τις χαρακτήρισε προσπάθειες των υγειονομικών και υπογράμμισε πως όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο θα περιοριστούν οι νοσηλείες και άλλες ενδεχομένως μεταλλάξεις. Ο Γάλλος πρόεδρος έβαλε ως στόχο το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού μέσα στο καλοκαίρι και όπως τόνισε «πρέπει να οδηγηθούμε στον εμβολιασμό όλων των Γάλλων πολιτών».

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη Γαλλία

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, κατάφερε να πείσει τους Γάλλους, αφού από το χθεσινό διάγγελμα μέχρι σήμερα σχεδόν 926.000 πολίτες έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κάτω των 35 ετών.  

Σημειώνεται ότι το 47% των Γάλλων πολιτών δεν έχει δεχθεί καμία δόση του εμβολίου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των γαλλικών αρχών.

κορωνοϊός Γαλλία

Νέα περιοριστικά μέτρα σε ισχύ στη Γαλλία μετά την αύξηση κρουσμάτων. / φωτογραφία ap

Γαλλία: Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ο Μακρόν ανακοίνωσε χθες:

  • Tον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, όπως είναι υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας και γηροκομεία και ανακοίνωσε ένα περιθώριο ως τις 15 Σεπτεμβρίου για τον εμβολιασμό τους.
  • Οι γαλλικές αρχές θα ξεκινήσουν ελέγχους στους χώρους εργασίας προκειμένου να ελέγξουν εάν οι ομάδες αυτές εργαζομένων έχουν εμβολιαστεί.
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι απαραίτητο για την είσοδο σε κάθε εκδήλωση όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 50 άτομα από τις 21 Ιουλίου και θα αφορά όλους τους Γάλλους πολίτες άνω των 12 ετών. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να διαθέτουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για να μπορούν να έχουν πρόσβαση.
  • Από την 1η Αυγούστου το Green Pass θα είναι υποχρεωτικό σε καφέ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, ΚΑΠΗ, αλλά και σε αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα για μεγάλες διαδρομές.
  • Μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι διαθέτουν αρνητικό τεστ θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους, είτε είναι πελάτες, χρήστες ή εργαζόμενοι.
  • Όσοι ανεμβολίαστοι μπαίνουν στη Γαλλία από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία καλούνται να έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ 24 ωρών.

«Θα διευρύνουμε την υποχρέωση του πιστοποιητικού όσο περισσότερο γίνεται, προκειμένου να σας ωθήσουμε να εμβολιαστείτε», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε πως, παρ' όλα αυτά, ο εμβολιασμός δεν καθίσταται υποχρεωτικός για τον γενικό πληθυσμό. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν Ολιβιέ Βεράν τόνισε πως το ζήτημα που τίθεται είναι νέο lockdown ή υγειονομικό διαβατήριο.

Επιπλέον, τόνισε πως από το φθινόπωρο τα μοριακά τεστ, που παρέχονται δωρεάν στους πολίτες σήμερα θα γίνονται επί πληρωμή, με στόχο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και όχι τα τεστ κορωνοϊού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top