Μετάλλαξη κορωνοϊού: «Ανάμεσα σε χιλιάδες παραλλαγές που κυκλοφορούν ήδη»

Τι εκτιμά σε έκθεσή του το Eυρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, ECDC

Δείτε στο βίντεο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 21/12 τον πανικό που προκλήθηκε στη Βρετανία μετά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Η νέα παραλλαγή του Sars-CoV-2 από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αναμενόμενη, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε χιλιάδες παραλλαγές που κυκλοφορούν ήδη, δεν υπάρχουν στοιχεία που τη συνδέουν με βαρύτερη λοίμωξη, αλλά μεταδίδεται σαφώς γρηγορότερα, εκτιμά το Eυρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων - ECDC, το οποίο ζητά και μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής του από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Βρετανία - Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε και νέα μετάλλαξη του ιού

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα κύρια στοιχεία της έκθεσης εκτίμησης κινδύνου ο ΕCDC αναφέρει τα εξής:

1. Οι ιοί αλλάζουν συνεχώς μέσω μετάλλαξης, και έτσι η εμφάνιση νέων παραλλαγών είναι μια αναμενόμενη κατάσταση και δεν αποτελεί από μόνη της αιτία ανησυχίας. Ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση.

2. Πολλές χιλιάδες παραλλαγές του SARS-CoV-2 κυκλοφορούν ήδη, και περισσότερες θα εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότερες από τις οποίες πιθανότατα δεν θα έχουν καμία επίδραση στη μετάδοση ή στα χαρακτηριστικά της νόσου.

BionTech: Mπορούμε να έχουμε εμβόλιο για τη νέα μετάλλαξη σε έξι εβδομάδες

3. Από τις 28 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε με ανησυχία η νέα παραλλαγή του  SARS-CoV-2, η ΕΕΚ 202012/01 που καταγράφεται στην ΕΕ / ΕΟΧ, με 13 χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ να αναφέρουν περιπτώσεις. Αναφέρθηκε επίσης σε 11 χώρες παγκοσμίως. Δεν συνδέονται όλες οι περιπτώσεις με ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως, η συνεχιζόμενη κυκλοφορία αυτής της παραλλαγής εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

4. Η εισαγωγή του 501.V2 έχει συμβεί στην ΕΕ / ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, όπως αναφέρθηκε μόνο από 1 και 2 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στη Φινλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, αυτές οι λίγες περιπτώσεις συνδεόνται με ταξίδια στη Νότια Αφρική.

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Η θετική πτυχή της ανακάλυψης σύμφωνα με τον ΠΟΥ

5. Αναμένεται ότι περισσότερες περιπτώσεις θα αναφερθούν στην ΕΕ / ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και παγκοσμίως τις επόμενες εβδομάδες.

6. Υπάρχουν πολλές συνεχιζόμενες μελέτες για να απαντηθούν τα εναπομένοντα κενά που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της νέας μετάλλαξης ΠΟΕ 202012/01 ή άλλες παραλλαγές σχετικότητας (π.χ. 501V.2), συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής και της γεωγραφικής εξάπλωσης σε ολόκληρη την ΕΕ / ΕΟΧ, πως επηρεάζονται οι ηλικιακές ομάδες, η μεταδοτικότητα και η σοβαρότητα, καθώς και ο συνολικός αντίκτυπος της επιδημιολογίας της νόσου σε επίπεδο πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της επαναμόλυνσης και του εμβολιασμού.

Mετάλλαξη κορωνοϊού: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

7. Ο ECDC προτρέπει τα κράτη να πράξουν τα εξής:

  • Να πραγματοποιήσουν έγκαιρη αλληλουχία γονιδιώματος μιας σημαντικής και αντιπροσωπευτικής επιλογής απομονωμένων κρουσμάτων προκειμένου να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν εισαγωγές γνωστών παραλλαγών, καθώς και εμφάνιση νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία,
  • Να συνεχίσουν να παρακολουθούν για απότομες αλλαγές στα ποσοστά μετάδοσης ή σοβαρότητας της νόσου ως μέρος της διαδικασίας εντοπισμού και αξιολόγησης του αντίκτυπου των παραλλαγών
  • Να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις σύμφωνα με την τοπική επιδημιολογική κατάσταση και τις εθνικές πολιτικές ·
  • Να συνεχίσουν να ενημερώνουν τους πολίτες για την ανάγκη για μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις.
  • Να προχωρήσουν σε συμβουλές και οδηγίες για την αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

8. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν την εισαγωγή και τη διάδοση αυτών των παραλλαγών ανησυχίας με:

  • Εκτέλεση στοχευμένης και αντιπροσωπευτικής αλληλουχίας κοινοτικών περιπτώσεων για τον εντοπισμό νωρίς και την παρακολούθηση της συχνότητας της παραλλαγής.
  • Αύξηση της παρακολούθησης και της δοκιμής ατόμων με επιδημιολογική σύνδεση με περιοχές με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της παραλλαγής και με αλληλουχία δειγμάτων από τέτοιες περιπτώσεις.
  • Ενίσχυση στοχευμένης ανίχνευσης επαφών και απομόνωση υπόπτων και επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της παραλλαγής.
  • Προειδοποίηση ατόμων που προέρχονται από περιοχές με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της παραλλαγής ως προς την ανάγκη συμμόρφωσης με την καραντίνα, καθώς και δοκιμασία και αυτοαπομόνωση εάν εμφανίσουν συμπτώματα.
  • Συνιστάται η αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδίως σε περιοχές με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της παραλλαγής.

9. Αν και βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, η διάθεση εμβολιασμών θα συμβάλει πιθανώς στην απόκριση, αυτά τα άμεσα μέτρα για την καθυστέρηση της εισαγωγής αυτών των παραλλαγών είναι απαραίτητα έως ότου οι δόσεις είναι διαθέσιμες σε επαρκείς αριθμούς και έχουν φαίνεται να έχει ελαφρυντικό αποτέλεσμα.

10. Ανεξάρτητα από το βαθμό στον οποίο κυκλοφορούν οι νέες παραλλαγές δυνητικής ανησυχίας, η αποτελεσματική εφαρμογή μη φαρμακευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κατάστασης παραμένει απαραίτητη, έως και εάν δεν έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον αντίκτυπό τους. Όπως παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορίας του SARS-CoV-2 VOC 202012/01, πιθανώς θα απαιτηθούν αυστηρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης από ό, τι σε περιοχές με περιορισμένη ή καθόλου κυκλοφορία των παραλλαγών.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του ECDC Mike Catchpole είπε ότι «Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι νέες παραλλαγές που εντοπίζονται προκαλούν σοβαρότερη ασθένεια, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές. Ο κίνδυνος είναι υψηλός ότι θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση αυτών των νέων παραλλαγών στην ΕΕ / ΕΟΧ, με αποτέλεσμα περισσότερες νοσηλείες και θανάτους και αυξημένο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας. Επομένως, είναι απαραίτητα μέτρα όπως η συνέχιση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων καθώς και η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης, δοκιμών, ανίχνευσης και ανίχνευσης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top