O Μπάιντεν δε θα καταργήσει τη συμφωνία με την Κίνα για το διμερές εμπόριο

Διαβάστε τι γραμμή θα ακολουθήσει ο Μπάιντεν για Κίνα και Ιράν

Τζο Μπάιντεν

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The New York Times ότι δε θα προχωρήσει, τουλάχιστον όχι αμέσως, στην κατάργηση της επιλεγόμενης Φάσης 1, της διμερούς συμφωνίας με την Κίνα για το εμπόριο, που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στον αρθρογράφο Τόμας Φρίντμαν των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε πως οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, πρέπει να «ανακτήσουν» την θέση αυτή.

Τι είπε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη του

«Δεν πρόκειται να κάνω κινήσεις άμεσα, και το ίδιο ισχύει για τους δασμούς» που επέβαλε ο Τραμπ σε σωρεία κινεζικών προϊόντων, δήλωσε ο Μπάιντεν

«Κατά την άποψή μου, δεν έχουμε (θέση ισχύος) ακόμη», επέμεινε.

Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε μόνο γυναίκες να εκπροσωπούν τον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, χρειάζεται να υπάρξει συναίνεση των δύο κομμάτων και να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, στις υποδομές και στην παιδεία, ώστε η χώρα να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επαρκέστερα την Κίνα.
«Θέλω να εξασφαλίσω ότι θα δώσουμε σκληρή μάχη, επενδύοντας πρώτα στην Αμερική», είπε ο Μπάιντεν.

Τι είναι η Φάση 1

Με τη Φάση 1, κείμενο που υπογράφτηκε νωρίτερα φέτος, η Κίνα δεσμεύθηκε πως θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και το 2021.

Η συμφωνία εξάλλου δεν προέβλεπε την άρση των δασμών 25% σε κινεζικά βιομηχανικά αγαθά και εξαρτήματα αξίας 250 δισεκ. δολαρίων που χρησιμοποιούνται από αμερικανικές βιομηχανίες, ούτε τους δασμούς που επέβαλε η Κίνα σε αντίποινα σε διάφορα αμερικανικά αγαθά αξίας 100 δισεκ. δολαρίων.

Αβρίλ Χέινς: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ

Η ομάδα του Μπάιντεν θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τις «καταχρηστικές πρακτικές» της Κίνας, όπως «την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, το ντάμπινγκ προϊόντων, τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις σε εταιρείες» και τις εξαναγκαστικές «μεταφορές τεχνολογίας» από αμερικανικές εταιρείες σε κινεζικές, είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στον Φρίντμαν.

Η γραμμή που θα ακολουθήσει ο Μπάιντεν για το Ιράν

Όσον αφορά στο Ιράν, ο Μπάιντεν τόνισε πως επιμένει στη θέση που έχει ήδη εκφράσει, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία που είχαν υπογράψει η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά με προϋπόθεση την «αυστηρή τήρησή της».

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, είχε πει πως το Ιράν θα εφάρμοζε εκ νέου πλήρως τη συμφωνία εάν ο Μπάιντεν προχωρούσε στην άρση των ασφυκτικών αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, κάτι που ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας τόνισε πως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να επιτύχει απλά υπογράφοντας «τρία προεδρικά εκτελεστικά διατάγματα».

Ο Μπάιντεν τόνισε στη συνέντευξή του στους Τάιμς ότι «σε διαβούλευση με τους συμμάχους και εταίρους μας, θα διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις και συμπληρωματικές συμφωνίες για να κάνουμε αυστηρότερους και πιο μακροπρόθεσμους τους περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και για να χειριστούμε το ζήτημα του προγράμματός του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top