Κορωνοϊός - Ευρώπη: «Το δεύτερο κύμα δεν είναι το τελευταίο»

Προειδοποιεί το γαλλικό Επιστημονικό Συμβούλιο

Η Βρετανία μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Ο κορωνοϊός «καλπάζει» εκ νέου στην Ευρώπη με τις χώρες να οδεύουν η μία μετά την άλλη σε ολικά lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τόσο τους ηγέτες και τους επιστήμονες όσο και τους πολίτες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν κουραστεί με τα συνεχή μέτρα.

Σε νέο «μερικό» lockdown Πορτογαλία και Αυστρία

Και εκεί που περιμέναμε ότι η πανδημία θα φτάσει στο τέλος της με το δεύτερο κύμα, το Επιστημονικό Συμβούλιο που καθοδηγεί τη δράση της γαλλικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: το δεύτερο κύμα δεν είναι το τελευταίο και εκφράζονται φόβοι για «διαδοχικά κύματα μέχρι το τέλος του χειμώνα» και την ερχόμενη άνοιξη.

Κορωνοϊός: Σε lockdown το Βέλγιο από τη Δευτέρα - Ποια μέτρα παίρνει

Τι αναφέρει το Επιστημονικό Συμβούλιο της γαλλικής κυβέρνησης

Η γνωμοδότηση αναρτήθηκε στο Ίντερνετ αυτό το σαββατοκύριακο, φέρει ημερομηνία Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενός νέου lockdown, το οποίο κατέστη απαραίτητο εξαιτίας του δεύτερου κύματος.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο χρόνο θα διαρκέσει το δεύτερο κύμα, διότι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον ιό, από το κλιματικό περιβάλλον του, από τα μέτρα που θα ληφθούν για να περιορισθεί η κυκλοφορία του ιού, από την αποδοχή τους και συνεπώς από τον αντίκτυπό τους», ανέφερε το Επιστημονικό Συμβούλιο. 

Lockdown Παρίσι

Άδειο το Παρίσι μετά την εφαρμογή του νέου Lockdown. AP Images

«Μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση για έξοδο από το 2ο κύμα στο τέλος του χρόνου ή στην αρχή του 2021. Η έξοδος αυτή θα πρέπει να συνδυασθεί με επιστροφή της κυκλοφορίας του ιού σ' ένα πολύ ελεγχόμενο επίπεδο (το πολύ 5.000 έως 8.000 νέες μολύνσεις την ημέρα)», συνεχίζει το εν λόγω όργανο. 

Όταν ανακοίνωσε το νέο lockdown με ισχύ τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως ο στόχος είναι να φθάσουμε σε περίπου 5.000 περιπτώσεις μόλυνσης την ημέρα, έναντι των 40.000 έως 50.000 που καταγράφονται αυτή τη στιγμή. 

Σε lockdown η Γαλλία - Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για ένα μήνα

«Όποια κι αν είναι η επιτυχία των μέτρων που εφαρμόζονται, δε θα είναι αρκετή πιθανόν για να αποφευχθούν άλλα κύματα, μετά το δεύτερο», προειδοποιεί το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο συνιστούσε το lockdown που τελικά αποφασίσθηκε. 

lockdown Μόναχο

Και το Μόναχο άδειο μετά το Lockdown. AP Images

Πιθανά τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας – Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

«Μπορούμε έτσι να έχουμε διαδοχικά κύματα στη διάρκεια του τέλους του χειμώνα και της άνοιξης του 2021, ανάλογα με διάφορα στοιχεία: κλιματική κατάσταση, επίπεδο και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της στρατηγικής Τεστ/Ιχνηλάτηση/Απομόνωση (των θετικών κρουσμάτων)», πρόσθεσε. 

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα βρεθούν συνεπώς αντιμέτωπες «με τη διαχείριση διαδοχικών κυμάτων επανεμφάνισης της επιδημίας, μέχρι την έλευση των πρώτων εμβολίων και/ή θεραπειών», ίσως κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021».

Η διαχείριση αυτών των διαδοχικών κυμάτων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. 

Κατ' αρχάς, «μπορούμε να εξετάσουμε μια στρατηγική τύπου on/off», δηλαδή μια εναλλαγή περιόδων περιορισμών (για να μειωθεί η κυκλοφορία του ιού) και περιόδων χαλάρωσης. 

«Είναι δυνατό αυτό μακροπρόθεσμα; Οι Γάλλοι θα δεχθούν μια τέτοια στρατηγική, είναι βιώσιμη οικονομικά; Οι ερωτήσεις που τίθενται δεν έχουν μέχρι σήμερα απάντηση», υπογραμμίζει πάντως το Επιστημονικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί.

Άλλη στρατηγική: «να κρατήσουμε τον ιό σε μια χαμηλότερη αναλογία» στο όριο των 5.000 μολύνσεων ημερησίως, με μια πολιτική «εξουδετέρωσης της ιικής κυκλοφορίας», όπως έκαναν «χώρες της Ασίας, η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία».
«Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει ισχυρά και πρώιμα μέτρα σε κάθε επιστροφή της επιδημίας» και αποτελεί «την καλύτερη εγγύηση για τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας»
, εκτιμά το Συμβούλιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top